• PRO TV
  • Prima ediție a concursului TOON SCRIPTS și-a desemnat finaliștii. Concursul de scenarii de animație este o inițiativă ANIMEST, în colaborare cu PRO TV

Prima ediție a concursului TOON SCRIPTS și-a desemnat finaliștii. Concursul de scenarii de animație este o inițiativă ANIMEST, în colaborare cu PRO TV

Prima ediție a concursului TOON SCRIPTS și-a desemnat finaliștii. Concursul de scenarii de animație este o inițiativă ANIMEST, în colaborare cu PRO TV

În această vară Animest, în colaborare cu PRO TV, a lansat o nouă competiție al cărui principal obiectiv este să dezvolte un teritoriu mult prea puțin explorat în cinematografia autohtonă: serialele de animație. Toon Scripts își propune să descopere și să promoveze noi voci și povești în domeniul animației TV, și să încurajeze scenariștii români să scrie seriale de animație originale.

Juriul a desemnat 6 proiecte finaliste care vor concura pentru marele premiu - un contract pentru dezvoltarea unui episod pilot și a unui bible de serial, sub îndrumarea unor producători TV și creatori de animație cu experiență.

Competiția include un atelier, coordonat de Gabriela Iacob, Head of Scripted Content Development la PRO TV, membră a comitetului de selecție la Cinema Pendent L'Alternativa Barcelona și tutore pentru noul format Mentoring Projects Alternativa Pro. În cadrul atelierului, toți finaliștii vor participa la o sesiune de storytelling pentru a-și dezvolta în continuare abilitățile. După atelier, finaliștii își vor prezenta pitch-urile în fața unui juriu format din profesioniști din industrie.

„Prima ediție Toon Scripts se anunță foarte promițătoare. Numărul mare de proiecte înscrise ne-a confirmat faptul că există pe plan local un potențial încă neexploatat atunci când vine vorba de seriale de animație. Cele șase proiecte din selecția de anul acesta reflectă, sper, și diversitatea abordărilor.”, a declarat Andrei Voineag, coordonator Industry al Animest.

Proiectele finaliste ale primei ediții Toon Scripts sunt:

● Samca (autor: Filip Columbeanu, scenarist experimentat) - ia folclorul român și-l plasează în spațiul contemporan într-un coming of age plin de personaje fantastice specifice imaginarului mioritic.
● Strada dorinței (autor: Tudor Om, experimentat creator de animație, cunoscut pentru contribuțiile sale la Animat Planet Show) - adună laolaltă elemente din multiple genuri cinematografice, de la sci-fi la satiră și sitcom la bloc, într-un mix eclectic și hilar.
● Complexul de vizavi (autori: Melissa Antonescu și Mădălina Sinoe) - povestea a trei deținuți care visează la libertate, dar nu-și pot imagina viața în afara gratiilor, o propunere inedită cu mare potențial comic.
● Mamaia Vice (autori: Călin Gherghevici și Vlad Stoenescu) - se joacă cu nostalgia pentru anii 2000 și oferă o perspectivă inedită asupra perioadei, inspirată din serialele polițiste americane produse în anii ‘80.
● Un roboțel pe nume Danny (autor: Marian Coman, un nume deja consacrat în spațiul literar autohton) - un sci-fi care propune o lume complexă în care Pinocchio este adus cu multă creativitate într-un univers distopic în care dialoghează cu recentele dezvoltări în sfera AI-ului.
● Mi-a rămas dulapul mic (autor: Simona Sava) - explorează cu sensibilitate drumul plin de peripeții al unei mănuși pierdute în căutarea sa de a-și regăsi perechea.

Cele 6 proiecte finaliste vor fi evaluate de un juriu format din 3 specialiști din domeniul cinematografiei - Ivana Sujová (Slovacia, scenaristă și director al Festivalului Internațional de Animație Fest Anča), Claudia Cazzato (Italia, programator de festival la VOID Animation Film Festival) și Gabriela Iacob.

Câștigătorul va fi anunțat la Gala de închidere a Festivalului Internațional de Film de Animație ANIMEST, ediția a 19-a.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni