• PRO TV
  • Ultimele date de la meteorologi despre ciclonul care lovește România. Director ANM: De la 34 de grade Celsius vom avea o prăbușire a temperaturilor la 15 grade

Ultimele date de la meteorologi despre ciclonul care lovește România. Director ANM: De la 34 de grade Celsius vom avea o prăbușire a temperaturilor la 15 grade

Ultimele date de la meteorologi despre ciclonul care lovește România. Director ANM: De la 34 de grade Celsius vom avea o prăbușire a temperaturilor la 15 grade

Vremea se schimbă brusc în acest weekend, temperaturile scăzând brusc și cu 15 grade și fiind așteptate precipitații care în unele zone vor trece de 60 de litri pe metru pătrat.

Punctul culminant al episodului de vreme severă care va lovi România este așteptat duminică și luni. Un alt fenomen cu potențial extrem care este așteptat, viitura de pe Dunăre, va atinge un vârf în perioada 2-3 octombrie, iar debitul maxim va fi de 9.500 de mc/s.

Avertismentul directorului ANM

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat, joi, după ședința de guvern, că temperaturile vor scădea duminică de la 34 de grade la 15 grade în regiunile intracarpatice.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

”Dacă astăzi, mâine – vineri şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a arătat Mateescu.

Această modificare a temperaturilor înseamnă fenomene meteo extreme.

”Ce înseamnă acest lucru? O spunem de fiecare dată, un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a declarat Mateescu.

Ea a precizat că vineri dimineaţa va fi emisă o alertă meteorologică generală.

”Administraţia Naţională de Meteorologie, pe baza următoarelor date din această noapte, de la ora 00 şi de mâine dimineaţă, de la ora 06, la ora 10, în cadrul Consiliului de Prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei.

Pentru că activitatea ciclonică în Mediterana este una foarte intensă şi vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a ţării, la început în partea de vest, nord-vest, probabil, cu siguranţă un Cod galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment, de până la 30-40 de litri pe metru pătrat, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat, să avem zone în ţară de Cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de Cod portocaliu”, a adăugat Elena Mateescu.

Zonele unde sunt aşteptate cele mai mari cantităţi de precipitaţii

”Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a transmis directorul ANM.

Măsurile anunțate de Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, că s-a luat decizia încă de ieri de mobilizare a unor forţe suplimentare către judeţele cu risc, şi anume Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, el precizând că a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale şi pentru o eventuală evacuare.

El s-a referit şi la informarea din timp a populaţiei, inclusiv prin mesaje Ro-Alert, cu mesaje clare şi informaţii concrete, mai ales în eventualitatea unor măsuri care trebuie să fie luate în timp foarte scurt şi colaborarea strânsă între reprezentanţii structurilor locale.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni