Mult timp, ouăle au fost demonizate din cauza gălbenușului, care conține mult colesterol, substanța lipidă care se depune pe vasele de sânge și le deteriorează.
Cercetările din ultimul timp au demonstrat însă că ouăle nu contribuie semnificativ la creșterea colesterolului. Un bărbat a mâncat 720 de ouă pe parcursul a 30 de zile ca să vadă ce se întâmplă cu nivelul colesterolului.
Nick Norwitz, un student de la Universitatea Harvard, a descoperit că, în ciuda a ceea ce spun unii medici, nivelul colesterolului nu doar că nu a crescut, dar a scăzut.
După o lună de zile, când a mâncat aproximativ 24 de ouă pe zi, analizele au arătat că LDL-ul, adică colesterolul ”rău”, a scăzut cu 18 procente.
LDL este considerat ”colesterol rău” pentru că se depune pe artere și crește astfel riscul de boli cardiace și infarct.
HDL, celălalt tip de colesterol, considerat ”bun”, are efectul contrar, ajutând la înlăturarea excesului de colesterol din sânge și transportarea acestuia în ficat.
Dr Norwitz este specialist în metabolismul creierului uman la Universitatea Oxford, iar acum își dă doctoratul la Harvard.
Într-un video cu mai bine de 160.000 de vizualizări pe YouTube, acesta mărturisește că și-a propus să arate că ouăle nu au impact negativ asupra colesterolului.
Când și-a detaliat dieta, acesta a arătat și cele 40 de cartoane de ouă pe care le-a strâns în timpul experimentului. Nu este clar ce alte alimente a consumat pe lângă ouă și care a fost regimul lui zilnic de gimnastică.
Foto: YouTube