ß
Visuri la cheie schimbă destine. De acest lucru este ferm convinsă Cristina Joia, designerul care este de șapte ani în proiect. Într-un interviu exclusiv pentru PRO TV, ea vorbește despre provocările din noul sezon, dar și despre legăturile care se creează cu familiile ajutate după finalizarea lucrărilor.
Gallery
Ce aduce nou acest sezon?
Cu precădere, anul acesta, emisiunea aduce povești despre copii merituoși, despre copii campioni. Nu mai exista atâtea cazuri medicale, cât există copii care cu ajutorul Visuri la cheie pot să-și îndeplinească pasiunile. Pentru că mulți dintre ei nu aveau posibilitatea să avanseze. De exemplu, cineva făcea arte marțiale și era în nu știu ce sat și nu putea ajunge să facă asta, casa în care locuia stătea să cadă. Nu avea duș, nu aveau bucătărie, nimic. Ok, noi nu putem să-i facem campioni, dar le putem reda încrederea. Lor le era rușine să spună la școală că nu au rechizite, că nu au unde să facă baie. Lucruri pe care noi le luăm ca un dat absolut firesc multora dintre acești copii le lipsesc. Și atunci, Visuri la cheie nu este doar un proiect la care se fac niște case, ci le oferim o viață mai bună, niște experiențe în acele case. Te simți altfel într-un spațiu care a fost mobilat nu doar cu cele necesare, ci cu lucruri pentru tine punctual. Eu țin cont când fetița respectivă e pasionată de balet sau altceva. E o cameră care să o stimuleze, nu doar cu un pat și un dulap și atât. Eu mi-am propus să fie foarte tematice (camera de balet, camera de arte marțiale). În același timp, țin cont că acești oameni nu au posibilitatea să schimbe mobila. Aceasta rămâne funcțională, chiar dacă între timp copilul se răzgdește și nu mai vrea arte marțiale.
Se formează prietenii la Visuri la cheie? Mă refer la familiile pe care le ajutați
Eu țin legătura cu multe familii. Fiind de 7 ani în proiect, eu și acum țin legătura cu familii din primul meu sezon. Nu chiar cu toată lumea, că nu-mi permite nici timpul. Sunt foarte mulți care îmi scriu, sunt copii care îmi trimit poze de când au absolvit școala, cu diplome, cu coronițe, mă emoționez, vă dați seama. S-a întâmplat să lucrăm într-un sat unde am construit deja o casă. Și familia pe care am ajutat-o vine să ne viziteze pe șantier cu gogoși, cu fructe, ne ajută acolo. E foarte frumos, pentru că ei deja au trecut prin aceeași emoție și se bucură pentru familia la care am ajuns.
Ce provocări ați avut în noul sezon. Au existat momente dificile pe șantier?
Au fost pe mai multe planuri. De exemplu, la o casă am avut de amenajat podul, pe care l-am găsit plin cu lucruri vechi. Eu mi-am dorit o super mansardă, așa cum vedem noi în reviste. Aici erau dormitoarele copiilor, nu putea fi orice mansardă. Am montat și o scară. Transformarea e uriașă, să faci dintr-un pod o super mansardă. Greu este atunci când tu ai un copil bolnav, da tu știi că nu-l poți vindeca. Vezi tristețea pe chipul părinților. E greu, pentru că te simți neputincios, limitat. Dar s-a întâmplat ca în urma emisiunii, pe copil îl vede un doctor și spune că se oferă să-l opereze. S-a întâmplat acum doi ani ca un doctor să-l ajute pe unul din cei patru copii, stăteau în câmp, nu aveau casă. Mama s-a bucurat mai mult că va fi operat copilul decât de casă efectiv. E greu, dar acest sezon e cu mai multe zâmbete și cu mai multă bucurie. Nu e atât de multă suferință din punct de vedere medical.
Cum te simți în această etapă a vieții tale, având în vedere că te-ai confruntat cu anumite probleme de sănătate?
Sunt foarte bine. Eu sufăr de o boală care este oarecum incurabilă, dar o țin sub control. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt bine. N-am mai avut operații. Eu cred că sunt în etapa cea mai frumoasă a vieții mele. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce trăiesc, pentru toți oamenii dragi din jur. Am ajuns la vârsta când pot să și prețuiesc asta, nu o mai iau așa...că mi se cuvine.
Ce mesaj le transmiteți telespectatorilor ?
Ar trebui să se uite la noul sezon Visuri la cheie, pentru că se vor întâlni cu ei. Adică tot ce vedeți în această emisiune este un mix de emoții, de bunătate, de năzuințe, speranțe, și eu cred că fiecare om conține asta. Te uiți la emisiunea asta și îți accesezi sinele ăla, sufletul ăla, partea aia bună din tine. Până la urmă, eu cred că pe ce-ți pui focus în viață, atenția, aia ajunge să te caracterizeze. Este o emisiune pentru orice vârstă, de la copii de 4-5 ani până la bunici de 90 și. Rar se întâmplă asta, să ai un proiect la care să se uite toată familia.
Foto: PRO TV
Vezi și: La Măruță: Cristina Joia și sora ei, povești de familie