• PRO TV
  • (P) Swimming Team: Cum poate înotul să susțină sănătatea fizică și cognitivă în timpul anului școlar

(P) Swimming Team: Cum poate înotul să susțină sănătatea fizică și cognitivă în timpul anului școlar

(P) Swimming Team: Cum poate înotul să susțină sănătatea fizică și cognitivă în timpul anului școlar

Începerea unui an nou școlar este pentru mulți elevi o mare bucurie. Cel puțin la început, pentru că ulterior se poate dovedi că au un program mult prea încărcat și stresant. În cele din urmă, ar putea ajunge în punctul în care sunt nevoiți să găsească un echilibru între studiul intens și timpul petrecut în aer liber.

În acest sens, activitățile extracurriculare precum sportul devin instrumente absolut esențiale pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai eficient și prosper. Dintre toate tipurile de sport, înotul se dovedește a fi, de ce nu, una dintre cele mai benefice alternative.

Înotul – un sport multilateral pentru trup și minte

Înotul este un sport extrem de popular, iar popularitatea sa este justificată înainte de toate de o gamă variată de beneficii pe care practicarea înotului le are. Atât asupra fizicului, cât și asupra minții și sănătății cognitive. Înotul este solicitant, într-adevăr, dar tocmai acest lucru îl face una dintre cele mai eficiente modalități de a antrena simultan toate grupele musculare. Sportul care presupune contactul cu apa mai are un avantaj, spre deosebire de altele: reduce mult impactul pe care mișcarea îl are asupra articulațiilor.

Astfel, sunt evitate situațiile de suprasolicitare sau supraîncărcare articulară, care ar putea avea repercursiuni nedorite. Înotul îmbunătățește sănătatea inimii și a plămânilor, crește toleranța la efort și rezistența organismului. Copiii care practică cursuri de înot pentru copii au tendința de a avea un nivel crescut de energie, energie care ulterior poate fi investită în sporirea rezultatelor academice. Reduce și stresul și anxietatea, așadar promovează sănătatea cognitivă. Elevii care practică regulat acest tip de sport pot face mult mai bine față provocărilor pe care deseori mediul academic le aduce.

Înotul ca alternativă de fundamentare a valorilor și autodisciplină

Înotul disciplinează, educă și setează obiective sănătoase. Copiii care practică înot pot avea și oportunitatea de a participa la concursuri – fie locale, fie naționale sau internaționale. Așadar, îi ajută să își seteze obiective, să investească în direcția atingerii acestor și, încetul cu încetul, vor extinde aceste valori învățate și asupra vieții de zi cu zi. Colaborarea, disciplina fair-play, consolidarea moralității și eticii sportive sunt alte valori pe care copiii care practică înot ajung să le adopte în propriile vieți.

În ziua de astăzi, când tehnologia este parte integrantă a vieții fiecăruia, este foarte important să se găsească un echilibru între activitatea fizică și folosirea gadget-urilor. Deși înotul ar putea fi destul de solicitant la început, copiii vor progresa etapizat, atent, astfel încât în cele din urmă să ajungă să practice înotul nu doar la nivel recreațional, ci chiar profesional și competițional. Un copil care practică sport încă de mic este mult mai predispus ca, atunci când va crește, să integreze acest obiceiu sănătos în rutina sa zilnică.

Înotul reprezintă o alternativă excelentă pentru copiii care vor să practice activitate fizică susținută de-a lungul anului școlar deja încărcat. Astfel, părinții care vor să-i ofere copilului un mediu cât mai sănătos și stimulativ de dezvoltare, ar putea avea în vedere alternativa de a-l înscrie la astfel de cursuri. Promovând un stil de viață activ, echilibrat, fundamentat pe valori morale dintre cele mai sănătoase, înotul ajută elevii atât pe plan academic, cât și în afara acestuia.

 

Vezi și: 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni