• PRO TV
  • Asteroidul Apophis, denumit după zeul egiptean al haosului, se va apropia de Pământ într-o vineri, pe 13. Care sunt șansele să ne lovească

Asteroidul Apophis, denumit după zeul egiptean al haosului, se va apropia de Pământ într-o vineri, pe 13. Care sunt șansele să ne lovească

Asteroidul Apophis, denumit după zeul egiptean al haosului, se va apropia de Pământ într-o vineri, pe 13. Care sunt șansele să ne lovească

Conform unui studiu nou, Apophis, un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel, ar putea să se lovească de Pământ doar în niște împrejurări foarte speciale. Șansele sunt însă una la un milion.

Cercetătorii de la ESA au anunțat în luna iulie că trimit în misiune nava Ramses pentru a supraveghea traiectoria lui Apophis. Acesta va trece intimidant de aproape de Pământ într-o zi de vineri, pe 13 aprilie, în 2029.

Ește așteptat să treacă la 32.000 de km distanță de Pământ, astfel încât unii oamenii îl vor putea vedea cu ochiul liber. Niciun asteroid nu se va mai apropia atât de mult pentru câteva mii de ani de acum încolo.

Noi studii sugerează că Apophis, Zeul Haosului, este lovit de alte roci din spațiu în călătoria lui prin sistemul solar, iar traiectoria lui ar putea fi modificată astfel încât să ajungă pe Pământ. Cu toate acestea, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt, conform astonomului Paul Wiegert, de la University of Western Ontario, foarte mici.

Șansele sunt practic una la un milion ca un alt asteroid să-l lovească pe Apophis și să-i schimbe traiectoria, și doar una la un miliard ca acesta să lovească Pământul în 2029”, a declarat acesta pentru Space.com.

Apophis este pe locul trei în lista NASA a celor mai periculoși asteroizi, scrie Gizmodo. Asteroidul este alcătuit din fier și nichel și are o formă ușor alungită, cu doi lobi, similară unei arahide. Cu un diametru de peste 300 metri, impactul ar echivala cu explozia simultană a 880 de trilioane de tone de TNT. Mai clar fiind spus: ar avea efecte catastrofale.

Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni