• PRO TV
  • (P) Cum să folosești tehnologia pentru a reduce consumul de energie: șase idei practice

(P) Cum să folosești tehnologia pentru a reduce consumul de energie: șase idei practice

(P) Cum să folosești tehnologia pentru a reduce consumul de energie: șase idei practice

Într-o lume în continuă dezvoltare, tehnologia nu doar că ne face viața mai ușoară, dar ne poate ajuta și să economisim energie. Evoluția tehnologică ne oferă soluții inovatoare pentru a gestiona mai eficient resursele noastre energetice, iar aceasta contribuie totodată și la reducerea costurilor și protejarea mediului.

De la dispozitive inteligente care optimizează consumul până la politici care sprijină utilizarea responsabilă a resurselor, avem la dispoziție numeroase metode pentru a ne transforma locuințele în spații mai eficiente din punct de vedere energetic. Dincolo de plafonarea pretului la energie electrica, ce te-a ajutat să ții sub control facturile la utilități, poți aplica și șase  idei practice pentru a reduce consumul cu ajutorul tehnologiei:

Instalează contoare inteligente

O investiție mică, pentru un consum și mai mic de energie. Vorbim despre contoarele inteligente, care înregistrează și transmit date detaliate despre consumul tău de energie. Printr-o simplă citire a contorului inteligent, poți avea o imagine mai clară în ceea ce privește consumul de energie electrică și modurile în care o utilizezi. Poți identifica momentele în care ai un consum ridicat și îți poți adapta obiceiurile în funcție de valorile indicate pe contor. 

Optează pentru termostate inteligente

Termostatele inteligente sunt o inovație tehnologică extraordinară, deoarece te ajută să controlezi temperatura în locuința ta, indiferent că ești la birou, acasă sau în vacanță. Acest dispozitiv inteligent poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații pe care ți-o instalezi pe smartphone. În funcție de modelul de termostat pentru care optezi, beneficiezi de și mai multe avantaje. Cele mai evoluate modele îți învață rutina zilnică și ajustează temperatura automat, pentru un confort sporit și un consum minim de energie. De asemenea, unele pot fi controlate și prin asistenți vocali precum Alexa sau Google Assistant.

Instalează becuri cu LED inteligente

Da, tot în categoria dispozitivelor smart regăsești și acest tip de becuri. Acestea pot fi programate pentru a se aprinde sau stinge la ore prestabilite și pot fi controlate de la distanță, chiar de pe telefonul tău. Pe lângă faptul că becurile cu LED consumă puțin, acestora le poți ajusta luminozitatea în funcție de preferințele tale sau le poți schimba temperatura de culoare. Cu alte cuvinte, îți creezi ambianța potrivită stării tale de spirit sau nevoilor tale și economisești multă energie electrică.

Automatizează iluminatul cu senzori de mișcare

Tu sau membrii familiei tale obișnuiți să lăsați lumina aprinsă pe holuri sau în baie? Senzorii de mișcare pentru iluminat sunt o soluție excelentă pentru a evita risipa de energie. Aceștia aprind luminile doar atunci când detectează mișcare și le sting automat după o perioadă de inactivitate. 

Optează pentru prize inteligente

La fel ca și becurile LED inteligente, prizele smart îți permit să controlezi de la distanță dispozitivele conectate la acestea. Poți programa orele la care anumite aparate să fie pornite sau oprite, evitând astfel consumul inutil de energie. De exemplu, poți seta televizorul să se oprească automat la o anumită oră sau poți opri complet aparatele atunci când pleci de acasă. Aceasta este o variantă excelentă mai ales pentru cei care obișnuiesc să lase dispozitive deschise sau încărcătoare nefolosite în priză.

Instalează-ți panouri fotovoltaice

Dacă locuiești la casă și vrei să reduci consumul de energie cu ajutorul tehnologiei, o soluție excelentă este instalarea panourilor fotovoltaice. Energia pe care acestea o produc este cea solară, cunoscută și sub numele de energie verde. Chiar dacă reprezintă o investiție majoră, panourile fotovoltaice îți pot aduce facturile aproape de zero în timp, ba chiar poți fi plătit de furnizorii de energie electrică, în cazul în care produci mai multă decât consumi și o vinzi în rețea. Un alt avantaj al panourilor solare este că nu poluează deloc și continuă să funcționeze eficient pe o durată lungă de timp, de obicei peste 25 de ani. Instalarea acestora nu doar că reduce dependența de sursele tradiționale de energie, dar contribuie și la reducerea emisiilor de carbon, făcându-le o opțiune sustenabilă pentru viitor.

Implementarea acestor tehnologii și strategii nu doar că te ajută să economisești bani, dar contribuie și la protejarea mediului, prin reducerea consumului de energie. Astfel, nu numai că te vei bucura de facturi mai mici, dar vei avea parte de un mediu mai puțin poluat, datorită alegerilor tale. 

Sursa foto: Freepik.com

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni