Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat de ce, în cazul cutremurelor, nu se trimit alerte prin sistemul RO-Alert.
Potrivit acestuia, trimiterea unui astfel de mesaj nu este încă posibilă deoarece nu există un mecanism care să permită informarea populației cu suficient timp înainte pentru a lua măsuri de siguranță.
În cadrul unei intervenții televizate, Arafat a subliniat că, deși mesajele de alertă ar putea fi utile pentru oprirea automată a gazului sau a electricității în cazul unui cutremur, trimiterea lor către populație ar putea crea mai mult haos decât ajutor.
Cutremurele au loc într-un interval extrem de scurt, iar o notificare trimisă cu doar câteva secunde înainte nu ar lăsa suficient timp oamenilor pentru a se proteja, ci mai degrabă ar genera panică.
Declarațiile sale au venit în contextul cutremurului cu magnitudinea de 5,4, produs pe 16 septembrie în județul Buzău, în zona seismică Vrancea. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din estul țării, inclusiv București, dar din fericire, nu a provocat daune sau victime, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
„Pentru că nu se dă anticipat la cutremur, ar fi timpul foarte scurt ca să facă ceva, ci mai degrabă ar induce panică și ar fi toți coborâți în casa scărilor. Deci nu se dă până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii să primească RO-Alert și să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur, dar asta la cutremure, în acest moment, nu este posibil. Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și e panică", a explicat Arafat.
Totodată, șeful DSU a adăugat că în unele țări, precum Mexic, sistemele de alertare pot funcționa mai bine datorită distanței mari dintre sursa cutremurului și zonele afectate, oferind populației aproximativ un minut pentru a se pregăti. În România, însă, situația este diferită, iar evacuarea imediată nu este recomandată odată ce cutremurul a început.
Foto: Știrile PRO TV