• PRO TV
  • Când are loc următorul cutremur puternic în România? Avertisment liniștitor al specialiștilor

Când are loc următorul cutremur puternic în România? Avertisment liniștitor al specialiștilor

Când are loc următorul cutremur puternic în România? Avertisment liniștitor al specialiștilor

După ce în acest an au avut loc mai multe cutremure cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter, iată că data de 16 septembrie 2024 a adus în țara noastră un seism mai puternic.

Potrivit datelor oficiale oferite de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs pe 16 septembrie 2024, la ora 17.40, la 14 kilometri de Nehoiu și s-a resimțit în țări precum România, Bulgaria, Moldova și Ucraina.

Seismul care a avut loc în județul Buzău, zona Vrancea, a fost la o adâncime de 126,8 kilometri și a s-a resimțit inclusiv în București.

Chiar dacă multă lume vorbește despre un posibil cutremur puternic ce ar putea avea loc în România în perioada următoare, seismologul Gheorghe Mărmureanu liniștește populația și afirmă că nu va exista niciun cutremur catastrofal mai devreme de 2040, potrivit cercetărilor pe care le-a făcut el.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizonat. Chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus recent Gheorghe Mărmureanu.

Astfel, potrivit declarațiilor seismologului, România ar putea fi lovită de un cutremur puternic abia după anul 2040.

foto: Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni