• PRO TV
  • Este sfinţirea mașinilor cu agheasmă un obicei creştinesc? Ce spune ÎPS Teodosie

Este sfinţirea mașinilor cu agheasmă un obicei creştinesc? Ce spune ÎPS Teodosie

Este sfinţirea mașinilor cu agheasmă un obicei creştinesc? Ce spune ÎPS Teodosie

Binecuvântarea autoturismului este una dintre cele mai uzitate practici de către românii care își achiziționează o mașină.

Recent, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost întrebat, în emisiunea transmisă la radio la care participă săptămânal, dacă sfințirea maşinilor este un obicei creştinesc sau nu”.

Sfințirea autovehiculelor cu agheasmă

Arhiepiscopul Tomisului susţine că a sfinţi autoturismele reprezintă un obicei creştinesc, în cartea de slujbe a preoţilor existând rugăciuni pentru sfinţirea obiectelor.

„Ave, în cartea de slujbe şi sfinţirea maşinilor, şi sfinţirea bărcii, şi sfinţirea tuturor obiectelor de care ne folosim. Cum sfinţim casa, sfinţim şi maşina”, a răspuns înaltul ierarh.

Binecuvântarea mașinii cu agheasmă

Se poate binecuvânta orice model de vehicul, atât timp cât ”avem de gând să-l folosim creştineşte”. Preoții spun că sunt multe cereri venite din partea șoferilor care, în afară de RCA, doresc și „o asigurare divină”.

Asigurare divină pentru mașini

În 2013, Patriarhia Română a introdus în mod oficial, în noul Molitfelnic, slujba de sfeștanie a unui vehicul. Slujba de binecuvântare a mașinii durează aproximativ zece minute, iar în cadrul ei preotul se roagă pentru mașină și pentru sănătatea și siguranța șoferului și a pasagerilor.

Sfințirea mașinii. Rugăciune pentru sfințirea mașinii

„Doamne, Cel ce eşti Calea, Adevărul şi Viaţa, Cel ce porţi de grija făpturilor Tale, îndreptându-le şi păzindu-le paşii, Cel ce ai trimis lui Isaac şi lui Tobie îngeri împreună călători, şi călătoria şi intoarcerea lor paşnică ai făcut-o, Cel ce L-ai ridicat pe Ilie la cer cu căruţa de foc, iar înspre Emaus ai călătorit dimpreună cu Luca şi cu Cleopa, binecuvântează maşina robilor Tăi (se rosteşte numele proprietarului), ocrotindu-i în drumurile lor de toate primejdiile, dându-le înger păzitor, însoţindu-i cu dumnezeiasca Ta binecuvântare şi întorcându-i totdeauna cu pace la casa lor. Căci Tu eşti Cel ce ocărmuieşti şi binecuvântezi toate şi Ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin!”

Arhiepiscopul Tomisului continuă șirul declarațiilor halucinante

În cadrul aceleiași emisiuni radio, ÎPS Teodosie explică și cum trebuie să se roage femeia, acasă. El susţine că enoriaşele trebuie să aibă capul acoperit şi să poarte fustă atunci când se roagă în intimitatea locuinţei lor.

„Cu capul acoperit, cu fustă. Să nu se roage în pielea goală, să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit, aşa cum spune Sfântul Pavel”, a răspuns clericul.

În aceeaşi emisiune. Înaltul ierarh a susţinut că „nu s-ar cuveni” ca părinţii să pună cercei fiicelor lor.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni