• PRO TV
  • Când va avea loc un cutremur cu magnitudinea peste 7 în România? Declarațiile șefului INFP

Când va avea loc un cutremur cu magnitudinea peste 7 în România? Declarațiile șefului INFP

Când va avea loc un cutremur cu magnitudinea peste 7 în România? Declarațiile șefului INFP

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 a fost înregistrat, luni, la ora 17.40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 126,8 kilometri, în apropierea oraşelor: 56 km nord-vest de Buzău, 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 59 km est de Braşov, 67 km vest de Focşani, 69 km nord de Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

Acesta este cel mai puternic seism din acest an, din România. Cutremurul s-a resimțit și în Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina.

Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat pentru agerpres.ro că seismul care s-a produs, luni după-amiaza, cu magnitudinea de 5,4 face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde din doi în doi ani se poate produce un astfel de cutremur.

"Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum", a spus Ionescu.

Aceasta a precizat că ultima revizuire a magnitudinii seismului la 5,4 a fost aproape de cât a arătat iniţial sistemul de alertare în primele trei secunde, respectiv 5,5. El a adăugat că din analizele realizate de specialişti o dată pe secol în zona Vrancea se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare, chiar peste 7.

Află pașii simpli de urmat în timpul unui cutremur pentru a te menține în siguranță:

Moartea sau rănirea au loc atunci când oamenii cad încercând să meargă sau să alerge în timpul cutremurului sau când sunt loviți de obiecte care cad.

Cel mai simplu mod de a te menține în siguranță este să te așezi, să te acoperi și să te ții:

Așază-te la sol în mâini și genunchi.

● Această poziție te protejează de a te dezechilibra și îți permite să te retragi pe burtă într-un spațiu protejat.

● Dacă ești într-un scaun cu rotile sau un cadru de mers cu șezut și rotile, blochează roțile și rămâi așezat până când cutremurul se oprește, protejându-ți în același timp partea din spate a gâtului și a capului cu brațele.

● Dacă nu te poți așeza la sol, sprijină-te de un perete interior.

Acoperă-ți capul și gâtul cu brațele.

● Îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.

● Dacă o masă, un birou sau alt mobilier robust se află în apropiere, târăște-te sub el pentru protecție.

● Dacă nu există un astfel de spațiu protejat, târăște-te lângă un perete interior departe de ferestre.

● Stai în genunchi și apleacă-te.

Ține-te până când tremurul se oprește.

● Ține-te de piciorul biroului sau orice obiect solid ancorat cu o singură mână. Cu celălalt braț, protejează-ți capul și gâtul.

● Dacă nu te afli sub un spațiu sigur, protejază-ți capul și gâtul cu ambele brațe într-o poziție ghemuită.

Ce faci în diferite situații

● În interior: Rămâi acolo! NU alerga afară sau pe scări.
Dacă ești în pat: Întinde-te cu fața în jos pe saltea și acoperă partea din spate a gâtului și capul cu o pernă.
Dacă ești în bucătărie: Ieși afară! Există o mulțime de lucruri nesigure care pot cădea pe tine.

● Afară: Îndepărtează-te de clădiri, copaci, stâlpi și linii electrice, apoi așază-te, acoperă-te și ține-te. Stai la cel puţin 10m de cablurile electrice rupte sau căzute.

● În mașină: Trage pe dreapta, oprește-te fără a încurca traficul și rămâi acolo până când cutremurul se oprește, aplecându-te pentru a-ți proteja partea din spate a gâtului și a capului.

● În lift: apăsă butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).

● Într-un loc public (de exemplu, un magazin) – stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.

● Pe munte - fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile. Sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

fiipregatit.ro - sursa oficială pentru informare în pregătirea pentru situații de urgență din România

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni