• PRO TV
  • Ziua Mondială a Primului ajutor se sărbătorește pe 14 septembrie 2024: „Românii nu știu să intervină. Iar mulți dintre cei care o fac, nu dețin cunostințele corecte”

Ziua Mondială a Primului ajutor se sărbătorește pe 14 septembrie 2024: „Românii nu știu să intervină. Iar mulți dintre cei care o fac, nu dețin cunostințele corecte”

Ziua Mondială a Primului ajutor se sărbătorește pe 14 septembrie 2024: „Românii nu știu să intervină. Iar mulți dintre cei care o fac, nu dețin cunostințele corecte”

O cină liniștită în familie se poate transforma într-o tragedie, dacă nu știi să intervii la timp. Învață să acorzi primul ajutor! Poate face diferența dintre viață și moarte.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Primului Ajutor, Crucea Roșie Română, cel mai mare furnizor de cursuri și intervenții în acest domeniu din România, dorește să atragă atenția asupra nivelului extrem de scăzut de instruire în acest sens al românilor.

Nu există date statistice oficiale. Din păcate. Poate doar așa, scris negru pe alb, s-ar conștientiza acest fenomen îngrijorăror. Dar situația este alarmantă: românii nu știu să intervină. Iar cei care o fac nu dețin cunostințele corecte. Spre exemplu, dacă suferim o arsură, mulți dintre noi încă aplicăm albuș de ou pe zona afectată, iar dacă ni se îneacă bebelușul lângă noi, îl scuturăm, cu capul în jos. În astfel de situații putem face mai mult rău decât bine, atrage atenția Adrian Armășelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucii Roșii Române.

Sub sloganul Primul-Ajutor ești tu. Fii eroul comunității tale!, filialele de Cruce Roșie din România vor organiza demonstrații și cursuri de prim-ajutor cu prilejul Zilei Mondiale a Primului Ajutor.

Pentru că am plecat de la exemplul banal al înecului cu un bol alimentar, merită amintit faptul că în cazul încetării respirației, spre exemplu, fiecare secundă contează. La fiecare minut trecut fără a începe manevrele de resuscitare, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10%. Și după doar 4 minute apar leziunile cerebrale. Șansele de supraviețuire ale unei persoane care nu respiră mai mult de 10 minute scad spre zero.

Iar exemplele pot continua: de la sângerarea masivă ce poate produce decesul în mai puțin de cinci minute și până la sufocarea cu un corp străin, în cazul unui copil mic, ce poate fi fatală.

Acestea sunt doar câteva dintre situațiile care ar trebui să ne determine să ne instruim. Tu știi să intervii, dacă este cazul? Aceasta ar fi prima întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm…", subliniază Adrian Armășelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucii Roșii Române.

Cursurile de prim-ajutor ale Crucii Roșii Române sunt susținute de medici sau instructori atestați în domeniul primului ajutor de bază și oferă participanților modalități de salvare a vieții până la sosirea ambulanței. Cursul de prim-ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia fiecare participant primește un certificat de absolvire, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor. 

Programa de curs este standardizată la nivel național și armonizată în conformitate cu recomandările Consiliului European de Resuscitare și ale Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Cursul durează 12 ore și este certificat european de Centrul Mondial de Referință pentru acordarea primului ajutor al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

VIDEO: Cum acționezi corect în cazul obstrucției căilor aeriene cu corpi străini 

 Urmărește Crucea Roșie Română pe Facebook, Instagram, TikTok, YouTube!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni