• PRO TV
  • Când se face vaccinarea antigripală în 2024? Cât costă vaccinul şi cine beneficiază de compensare

Când se face vaccinarea antigripală în 2024? Cât costă vaccinul şi cine beneficiază de compensare

Când se face vaccinarea antigripală în 2024? Cât costă vaccinul şi cine beneficiază de compensare

Sezonul rece se apropie, iar virusul gripal începe să circule cam din această perioadă. Astfel medicii recomandă începerea vaccinării pentru gripa sezonieră.

Rețetele pot fi eliberate din această lună, iar populaţia generală se poate vaccina în luna octombrie, cea mai accesibilă variantă fiind prin cabinetele medicilor de familie.

Gripa este afecțiunea virală contagioasă sporadică, epidemică sau pandemică, determinată de mai multe tipuri de virusuri, printre care A, B sau C.

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și complicațiilor bolii. Organismul are nevoie de 2 săptămâni, din momentul vaccinării, pentru a-și forma anticorpi împotriva virusului. Vârful de sezon în România este undeva în lunile ianuarie, februarie, martie.

Vaccinurile gripale au ajuns deja în farmacii, în două variante care conţin tulpinile aflate anul acesta în circulaţie.

Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, a transmis că în septembrie ar trebui vaccinaţi copiii care fac acest vaccin pentru prima dată în viaţă, fiind necesare două doze, astfel încât protecţia să existe până la final de octombrie.

„În farmacie deja am primit primele variante de vaccin gripal, cel care este administrat prin injecţie, pentru adulţi şi pentru copii, două variante momentan, cu tulpinile din anul acesta, Vaxigrip şi Influvac. Aşteptăm să vină şi varianta intranazală pentru copii. Reţete şi cereri deja au început să vină, din păcate majoritatea părinţilor încă îl aşteaptă pe cel intranazal care va fi într-o cantitate limitată cum este în fiecare an.

Cât costă vaccinul antigripal

Vaxigrip are preţ impus de 68 de lei, influvac, preţ impus, 64,48 lei. Fluenzul ( vaccinul intranazal pentru copii) va fi puţin mai scump, pe la 124 de lei, dar acolo fiind pentru copii majoritatea îl vor lua în regim compensat 100%.

Vaccinarea se poate face deja de doi ani inclusiv în farmacii, există farmacişti vaccinatori. Avantajele sunt că nu se pierde lanţul de frig, odată ce vine vaccinul în farmacie, pacientul vine cu reţetă fie compensată, fie la liber, se aşteaptă cele 20 de minute cât este scos afară la temperatura normală, să poată să fie administrat, astfel nu există riscul ca acel vaccin să fie transportat în condiţii care nu sunt optime şi de asemenea este mult mai uşor pentru pacient să vină să aleagă o farmacie unde se poate vaccina,să-i fie mai la îndemână, în intervalul lui orar”, a precizat Beatrice Speteanu, farmacist şi membru AFTAP, Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, pentru news.ro.

Cine primeşte vaccinul antigripal gratuit în România:

- copiii cu vârsta de la 6 luni până la 18 ani, gravidele, persoanele care au vârsta de peste 45 de ani şi suferă de diferite boli cronice.

- De asemenea vaccinul antigripal este gratuit şi pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, chiar dacă nu au afecţiuni medicale.

- În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani şi mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală şi vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni