ß
  • PRO TV
  • Dr. Mihai Craiu: În următoarele săptămâni, se vor umple spitalele de copii

Dr. Mihai Craiu: În următoarele săptămâni, se vor umple spitalele de copii

Dr. Mihai Craiu: În următoarele săptămâni, se vor umple spitalele de copii

A început școala și medicii se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor în cazul copiilor să crească!

Prof. univ. dr. Mihai Craiu avertizează că, ”în următoarele săptămâni, se vor umple spitalele de copii”, odată cu revenirea acestora în clase, din cauza tusei convulsive, o boală ”extrem de contagioasă”.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pediatri din România trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul provocat de tusea convulsivă.

"Începe școala. Și ar trebui să fim atenți la riscurile de sezon. Unul FOARTE mare este tusea convulsivă (infecția cu Bordetella pertussis) sau tusea măgărească, cum i se spune popular. Există o îngrijorare la nivel mondial în ce privește evoluția pertussis la copilul mic. In Europa sunt peste 100.000 cazuri confirmate in ultimul an, iar în China în primele luni din 2024 se observă o creștere de 10 ori față de perioada similară din 2023".

'Vom avea mulți copii mici împreună pentru câteva ore zilnic, în interior, în spații de obicei neventilate... pentru că există această spaimă națională că "ne trage curentul". Și asta se va întâmpla într-un context de relaxare generală (e cald afară, am venit din vacanță, tocmai s-a terminat ultima epidemie de rujeolă, etc, etc). Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii.

Pentru că NU mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt "doar puțin răciți". Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic. Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați...

De ce vor fi probleme?

Pentru că boala nu este ușor recunoscută la începutul ei. Copilul are zile întregi accese rare de tuse, uneori la mai multe ore distanță. Unii copii au ajuns la noi la spital cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare... Pentru că nu există febră foarte mare, tusea este relativ rară și accesele sunt foarte severe - tușesti până te faci "negru" la față... Copilul poate să spună că nu are aer, că se sufocă, dacă știe să vorbească. Și nu în ultimul rând contagiozitatea e importantă. Este o maladie FOARTE contagioasa, astfel încât un bolnav poate infecta în jurul lui peste 10 copii care nu sunt protejați prin vaccinare, a transmis dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Tusea convulsivă poate fi extrem de periculoasă

Tusea convulsivă sau pertussis reprezintă o infecție respiratorie severă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Afecțiunea este foarte contagioasă și este periculoasă în special în cazul sugarilor care nu au finalizat întregul ciclu de vaccinare.

Recomandări pentru populație 

1. prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (”tuse măgărească”);

2. vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;

3. vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;

4. vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani; Amintim că prin Ord.MS nr.3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3. și 4. este compensat 100%.

5. promovarea vaccinării de tip ”cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți).

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni