S-a zgâriat în urma unui accident banal de muncă și a fost la un pas de moarte. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani din Botoșani care a fost internat în stare gravă în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati Botoşani”.
Gallery
Când a fost preluat de medicii spitalului, bărbatul era în comă profundă, cu un scor Glasgow de 5, rigiditate musculară generalizată şi trismus (încleştarea mandibulei), scrie Monitorul de Botoșani.
După ce i s-a făcut o puncție LCR, medicii au exclus diagnosticul de meningită. Ulterior s-a stabilit că afecțiunea bărbatului este cauzată de o infecție. Mai exact, acesta a fost diagnosticat cu tetanos.
În urmă cu două săptămâni, bărbatul se tăiase într-un foarfece ruginit de tuns oi. Toate simtomele pe care le-a avut se potriveau cu diagnosticul. „A fost pus pe antibioterapie empirică, antibioterapie în care nu cunoaștem cu certitudine bacteria implicată, dar acţionăm pe cel mai posibil patogen. A rămas stabil respirator susținut cu oxigen suplimentar şi hemodinamic”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, potrivit presei locale.
În ziua următoare, medicii au constatat că pentru supravieţuirea pacientului singura şansă era administrarea de ser antitetanic. Din păcate, atât în spitalul din Botoșani, cât și în alte județe mai apropiate nu s-a găsit acest ser. Conducerea spitalului a găsit ajutor la medicii din Republica Moldova.
„S-a luat legătura cu Centrul Operativ pentru Situații de Urgență şi spitalele din Suceava, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Buzău şi Târgovişte care nu aveau nici ser antitetanic, nici imunoglobuline vitale pentru salvarea vieţii pacientului. Cu ajutorul conducerii spitalului a fost găsit ser anti teteanic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău-Republica Moldova şi adus cu ajutorul DSU în aproximativ 5 ore de la solicitare”, a mai spus Ioan Asaftei.
După 48 de la administrarea serului, pacientul nu avea disfuncţie de organ şi nu mai avea febră, astfel că a fost transferat în secția de Boli Infecţioase. După aproximativ şase ore de la administrarea serului, pacientul şi-a revenit aproape integral.
Sursă foto: Pixabay
Citește și:
Vezi și: