Septembrie a debutat cu temperaturi neașteptat de scăzute în România, apropiindu-se de recordurile de frig din anii trecuți.
La Miercurea-Ciuc, duminică dimineața, 8 septembrie, stația meteo a înregistrat o temperatură minimă de -0,4 grade Celsius, cea mai scăzută valoare din țară și cea mai mică din această lună. Aceasta se apropie de recordul de -1,8 grade Celsius, stabilit în 1990.
Potrivit meteorologului Halada Szilard de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, această temperatură s-a consemnat între orele 6 și 7 dimineața, fiind favorizată de cerul senin, aerul uscat și condițiile depresionare specifice zonei. Meteorologul a subliniat că temperaturile extrem de scăzute pentru această perioadă sunt rare, dar nu imposibile în depresiunea din Miercurea-Ciuc.
Și în alte zone din județul Harghita, dimineața a fost foarte rece. La Joseni și Toplița au fost înregistrate 2 grade Celsius, iar la Odorheiu Secuiesc și Bucin, temperaturile au fost de 8 grade Celsius. Meteorologii avertizează că, în dimineața următoare, temperaturile ar putea scădea din nou la Miercurea-Ciuc, însă ulterior sunt așteptate precipitații care vor împiedica noi scăderi semnificative.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o schimbare drastică a vremii în săptămâna următoare. Începând de marți, întreg teritoriul țării va fi afectat de vreme instabilă, cu furtuni, vijelii și posibilitatea apariției grindinii. Miercuri și joi sunt prognozate ploi și o scădere a temperaturilor, inclusiv în Capitală.
În ciuda dimineților reci, temperaturile diurne se vor menține peste valorile normale pentru această perioadă în sud, vest și nord-vest, unde vremea va fi predominant caldă, cu maxime între 23 de grade Celsius în nordul litoralului și estul Transilvaniei, și 33 de grade în Câmpia de Vest. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări și ploi izolate pe litoral, și posibil în vestul extrem al țării în timpul nopții.
Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări temporare în Dobrogea și sudul Banatului, iar în timpul nopții, rafalele vor atinge viteze mai mari, de peste 60 km/h, în zona Carpaților Meridionali și Munții Banatului.
Schimbarea vremii va aduce ploi semnificative și o răcire a temperaturilor, marcând sfârșitul perioadei de căldură neobișnuită pentru începutul toamnei.
Foto: Shutterstock