• PRO TV
  • Medalie de aur pentru România la Jocurile Paralimpice de la Paris. Campionul la para-judo Alexandru Bologa și-a pierdut vederea la o vârstă fragedă

Medalie de aur pentru România la Jocurile Paralimpice de la Paris. Campionul la para-judo Alexandru Bologa și-a pierdut vederea la o vârstă fragedă

Medalie de aur pentru România la Jocurile Paralimpice de la Paris. Campionul la para-judo Alexandru Bologa și-a pierdut vederea la o vârstă fragedă

Alexandru Bologa a luat aur la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, la para-judo. Judoka de 28 de ani este al doilea campion paralimpic din istoria României.

E al doilea CAMPION PARALIMPIC român

Alexandru Bologa a câştigat, vineri, medalia de aur la para-judo, -73 kg, categoria J1, la Jocurile Paralimpice de la Paris. Bologa este al doilea campion paralimpic al României, după Eduard Novak, care a reuşit performanţa în 2012, la Londra, în proba de urmărire pe pistă din cadrul competiţiei de ciclism.

A cucerit medalia de aur la judo pentru nevăzători

Bologa l-a învins în finală pe Yergali Shamey, din Kazahstan, cu 10-0. Ca urmare a medaliei obţinute de Bologa, România este pe locul 56 în clasamentul pe naţiuni de la Paris.

Cum și-a pierdut vederea sportivul român

"Nu m-am născut orb; mi-am pierdut vederea când aveam 6 ani. Mama mea a contractat un microb în timpul sarcinii, iar acest lucru mi-a afectat vederea. Medicii au descoperit că aveam acel microb când era prea târziu.

A fost greu pentru familia mea să accepte faptul că nu voi mai putea vedea niciodată, dar am trecut uşor peste asta. Când eşti copil, în inocenţa ta, accepţi mai uşor diverse situaţii. Pentru mine, nu a fost o tragedie. Am continuat să îmi trăiesc viaţa în cel mai frumos mod posibil. Am plecat la Cluj-Napoca, la 120 de km de casă, pentru a studia la o şcoală specială. Acolo am început să practic primul meu sport, înotul, până când am descoperit judo-ul.

După ce am terminat liceul, am mers la facultate. Eram singura persoană nevăzătoare din clasă şi nu m-am simţit inferior. Toată lumea mă trata cu respect şi făceam tot ceea ce ar fi făcut un student normal. Am studiat şi am absolvit universitatea cu rezultate bune, făcând în acelaşi timp judo. În general, încerc să trăiesc normal şi să profit de părţile bune ale handicapului meu", a afirmat judoka român.

Palmaresul lui Alex Bologa:

- Paris 2024 – medalia de aur

- Tokyo 2020 – medalia de bronz

- Rio 2016 – medalia de bronz

- Campion Mondial şi European „en-titre” – patru titluri europene consecutive

- Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaţionale şi competiţii mondiale.

Foto Facebook

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni