ß
Odată cu începerea școlilor și grădinițelor, începe și „sezonul răcelilor”, care panichează mulți părinți. Nas înfundat, secreții nazale care țin săptămâni întregi și tuse sâcâitoare – toate acestea sunt simptome comune pentru orice „răceală”. Oamenii de știință au descoperit însă că putem scurta răceala celor mici cu două zile dacă folosim un „leac” banal - serul fiziologic, pe care orice părinte de bebeluș îl are în trusa medicală.
Daily Mail a preluat informații dintr-un studiu recent, care demonstrează că picăturile nazale simple, cu soluție salină, pot reduce durata unei răceli obișnuite la copii cu două zile – și pot reduce transmiterea acesteia către alți membri ai familiei.
Picăturile saline constau într-un amestec simplu de sare și apă.
Cercetătorii au observat că soluțiile cu apă sărată sunt adesea utilizate de persoanele din Asia de Sud – fie în nas, fie prin gargară – pentru tratarea răcelii și au dorit să exploreze dacă acest beneficiu poate fi replicat într-un studiu de mare amploare, relatează Daily Mail.
Profesorul Steve Cunningham, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Copiii au până la 10-12 infecții ale căilor respiratorii superioare, ceea ce numim răceli, pe an, care au un impact major asupra lor și a familiilor lor.
Există medicamente care îmbunătățesc simptomele, precum paracetamolul și ibuprofenul, dar nu există tratamente care să facă răceala să treacă mai repede”.
Echipa a recrutat 407 copii cu vârste de până la șase ani pentru un studiu în care li s-au administrat fie picături nazale saline, fie tratamente obișnuite pentru răceală.
În total, 301 copii au răcit. Pentru 150 dintre aceștia, părinții au primit sare de mare și au fost învățați să prepare și să aplice picături nazale cu apă sărată în nasul copiilor.
Li s-a cerut să administreze trei picături pe nară de cel puțin patru ori pe zi, până când copiii se vindecau.
Cei 151 de copii rămași au primit îngrijirea obișnuită pentru răceală, cum ar fi alte medicamente.
Sursa foto: Profimedia
„Am constatat că cei care foloseau picături nazale cu apă sărată au avut simptome de răceală timp de șase zile, în medie, în timp ce aceia care au primit îngrijire obișnuită au avut simptome timp de opt zile”, a spus profesorul Cunningham.
„Copiii care au primit picături nazale cu apă sărată au avut nevoie și de mai puține medicamente în timpul bolii. Sarea este compusă din sodiu și clorură. Clorura este folosită de celulele care căptușesc nasul și traheea pentru a produce acid hipocloros în interiorul celulelor, pe care acestea îl folosesc pentru a se apăra împotriva infecțiilor virale.
Prin administrarea de clorură suplimentară, acest lucru ajută celulele să producă mai mult acid hipocloros, care duce la suprimarea replicării virale, reducând durata infecției virale și, prin urmare, durata simptomelor”, a explicat profesorul.
Când copiilor li s-au administrat picături nazale cu apă sărată, mai puține familii au raportat că membrii familiei au răcit — 46% comparativ cu 61% dintre cei ai căror copii au primit îngrijire obișnuită.
Două cincimi dintre părinți au spus că picăturile nazale au ajutat copilul să se facă bine mai repede, iar aceeași proporție a spus că le-ar folosi în viitor.
„Studiul nostru a arătat că părinții pot prepara și administra în siguranță picături nazale copiilor lor și, astfel, au un anumit control asupra răcelii comune care îi afectează pe aceștia”, a mai spus profesorul.
Sursa: Daily Mail