ß
Un fenomen îngrijorător, fără precedent în ultimii 20 de ani, ia amploare în țara noastră. Spre unităţile sanitare au venit în ultimul an foarte multe cazuri de intoxicaţie cu substanţe de uz veterinar.
Medicii trag un semnal de alarmă și transmit părinților să nu mai folosească substanțele pentru uz veterinar în loc de șampon. Un astfel de gest poate fi fatal în special în rândul copiilor. Oamenii trebuie să ceară sfatul unui specialist atunci când au nevoie de soluţii pentru îndepărtarea puricilor, păduchilor, scabiei sau altor probleme de acest gen.
Patru copii spălați cu soluții pentru animale, la spital
Trei fetiţe din judeţul Bacău, de patru, şapte şi nouă ani, sunt internate la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, după ce au fost spălate pe cap cu o substanţă toxică, una dintre ele fiind în stare gravă. O a patra fetiţă, în vârstă de doi ani, din judeţul Suceava a ajuns la spitalul ieşean în urmă cu o zi, după ce mama a dat-o pe cap tot cu o substanţă toxică.
Numărul copiilor intoxicaţi cu insecticide este tot mai mare
Medicii de la Spitalul pentru Copii "Sf. Maria" Iaşi atrag atenţia că intoxicaţiile cu substanţe organofosforat folosite pentru uz veterinar pot pune în pericol viaţa copiilor şi chiar a adulţilor şi cer medicilor de familie din mediul rural să le explice pacienţilor lor aceste pericole.
De cele mai multe ori se înregistrează decesul
"Atragem atenţia populaţiei să nu mai folosească substanţe insecticide care sunt de uz veterinar în folosul copiilor sau în folosul uman. Intoxicaţiile produse de astfel de substanţe sunt extrem de grave. Pacienţii pot fi afectaţi neurologic, cardiologic, fenomene pulmonare grave. De cele mai multe ori se înregistrează decesul.
De la începutul anului, comparativ cu anii anteriori, numărul copiilor intoxicaţi cu insecticide este mai mare. De la începutul anului am avut 30 de cazuri din toată zona Moldovei. Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică. Din păcate, educaţia sanitară la nivelul populaţiei din mediul rural este redusă. Consider că trebuie să fie angrenaţi şi medicii de familie în prezentarea acestor riscuri populaţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii "Sf. Maria" Iaşi, dr. Cătălina Ionescu.
Foto Imago