ß
  • PRO TV
  • Ana-Maria Drăgoescu, primul Water Sommelier din România care promovează dragostea pentru apele românești: ”Suntem stăpânii unui adevărat tezaur”

Ana-Maria Drăgoescu, primul Water Sommelier din România care promovează dragostea pentru apele românești: ”Suntem stăpânii unui adevărat tezaur”

Ana-Maria Drăgoescu, primul Water Sommelier din România care promovează dragostea pentru apele românești: ”Suntem stăpânii unui adevărat tezaur”

România este binecuvântată cu o resursă vitală, parte a identității și culturii noastre: apa. Ca somelier de apă, Ana-Maria Drăgoescu a înțeles că fiecare sursă de apă din țara noastră are o poveste unică de spus și că nu este doar o sursă de hidratare, ci un izvor de cunoaștere care merită descoperit, apreciat și promovat.

Deși se vorbește prea puțin despre asta, izvoarele românești adăpostesc o bogată istorie și cultură care merită adusă mai aproape de români, începând cu apele termale ale izvoarelor, până la puritatea apelor izvorâte din lanțurile carpatice. Puterea acestor comori datează de secole, fiind deseori sursa legendelor și tradițiilor românești.
România este un lider european în ceea ce privește diversitatea izvoarelor minerale, deținând peste 60% din rezervele minerale ale Europei. Suntem stăpânii unui adevărat tezaur hidrografic național, imperios necesar să fie cunoscut atât pentru proprietățile curative, dar și pentru bogăția mineralelor. Avem regiuni montane și submontane care ne oferă ape de calitate cu diferite proprietăți minerale, cunoscute și apreciate pentru proprietățile lor curative încă din timpuri străvechi. Diversitatea izvoarelor din România reprezintă o resursă naturală extrem de valoroasă, care, din păcate, nu este cunoscută și apreciată la adevărata sa valoare. Prin educație și conștientizare, putem învăța cum să utilizăm această resursă într-un mod sustenabil și responsabil. Respectul profund pentru natură și protejarea acestei resurse nu este doar o necesitate ecologică, ci și o datorie morală față de noi înșine și față de generațiile viitoare.”, spune Ana-Maria Drăgoescu, Water Sommelier.

​Diversitatea apelor minerale sunt consecința geologiei variate a țării, diferitele tipuri de roci și straturi de pământ contribuie la compoziția și unicitatea minerală a fiecărui izvor. Astăzi, încă ne putem bucura să bem apă îmbogățită natural cu minerale precum calciu, magneziu, fier, bicarbonat, sodiu, potasiu, siliciu, minerale ce aduc beneficii sănătății noastre. Pe lângă apele îmbogățite cu minerale naturale, în România ne mândrim cu surse de apă ideale pentru consumul zilnic. Cu un conținut scăzut de minerale, acestea provin din zone virgine, necontaminate, fiind păstrate de natură în cele mai bune condiții.


Iubirea pentru apele românești înseamnă recunoașterea valorii lor atât pe segment economic, dar și ca simboluri ale naturii și ale sănătății. Promovarea acestor ape înseamnă sprijinirea producătorilor locali care își dedică viața captării și îmbutelierii apei în mod responsabil, ecologic si prin eforturi susținute . Fiecare sticlă de apă românească pe care o alegem este o alegere de a sprijini tradiția, calitatea și angajamentul față de natură, fata de Romania.”


Ca somelier de apă, rolul meu este să contribui la procesul de invațare, conștientizare a complexității și diversității apelor din România. Degustarea apei este un concept foarte nou în țara noastră, dar, adevărul este că și apa, la fel că vinul sau berea, ne bucura cu o gamă largă de arome și texturi. Prin învățarea artei degustării apei, putem învăța să optăm pentru apa care se potrivește cel mai bine gusturilor și nevoilor noastre, apreciind nuanțele subtile ale acesteia. Un somelier de apă nu este doar un expert în identificarea aromelor și mineralității, ci și un ambasador al resurselor naturale ale unei țări. Am onoarea de a promova apele romanești, atât apele plate minerale, apele cu mineralitate scăzută, dar și apele carbogazoase, care sunt nu doar sănătoase, dar și o reflecție a bogatei noastre moșteniri geologice. Vă lansez invitația să experimentăm și să explorăm cunoașterea în acest domeniu nou și vechi deopotrivă și să ajungem să iubim apa, ca simbol exclusiv românesc. Luați-vă timp să gustați apele din diferite regiuni ale României. Observați cum fiecare apă are o mineralitate distinctă și un caracter propriu. Participați la degustări de apă sau la evenimente care promovează cunoașterea apelor și descoperiți diversitatea remarcabilă a resurselor noastre. Explorați beneficiile fiecărei ape și învățați cum să le integrați în rutina zilnică pentru a vă îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Aprecierea apelor românești este o călătorie pentru descoperire, una care ne conectează la natură și la moștenirea noastră culturală.”
Întrebată despre apele românești pe care le consumă cel mai des un somelier de apă care se respectă, Ana-Maria Drăgoescu ne-a recomandat cateva branduri românești, mai mult sau mai puțin cunoscute, menționând că ii este greu să se limiteze, lista fiind una foarte lungă:

1. Vâlcele, apa terapeutică a României, o apă extrem de valoroasa cu conținut ridicat de bicarbonat și magneziu;
2. Mathild de Bodoc, o apă cu istorie, apreciată pentru conținutul ridicat de minerale esențiale și pentru consistență, potrivită pentru mineralizarea, tonifierea și refacerea organismului;
3. Aqua Aura, apă plată minerală de calitate superioară, fină, elegantă prin gust și prezentare, recunoscută pentru puritatea și echilibrul mineral care o fac potrivită pentru consumul zilnic;
4. Perenna Premier, o apă oligominerală romanească, recunoscută la nivel internațional, premiată cu 2 stele Michelin de către Institutul ITQI Bruxelles, ceea ce o face să fie unica apă minerală naturală din România publicată în Ghidul Michelin;
5. Aqua Magnezia Biborțeni, se remarcă prin conținutul său ridicat de bicarbonat, un mineral esențial pentru organism, iar prin alăturarea cu cantitățile moderate de magneziu și calciu, ne bucură cu un gust plăcut și distinct.
Ana-Maria Drăgoescu este primul Water Sommelier din România care promovează dragostea pentru apele românești prin activitatea sa și prin postările educaționale în social media și care încurajează investiția în brandurile naționale de apă, într-o piață care are tendința de a scoate în față și de a prioritiza mai degrabă produsele ce vin dinafara țării noaste.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni