• PRO TV
  • Un băiețel de 4 ani a spart din greșeală un vas vechi de 3500 de ani, expus într-un muzeu. Tatăl copilului, șocat: „Era curios să vadă ce este înăuntru”

Un băiețel de 4 ani a spart din greșeală un vas vechi de 3500 de ani, expus într-un muzeu. Tatăl copilului, șocat: „Era curios să vadă ce este înăuntru”

Un băiețel de 4 ani a spart din greșeală un vas vechi de 3500 de ani, expus într-un  muzeu. Tatăl copilului, șocat: „Era curios să vadă ce este înăuntru”

O vizită la muzeu s-a lăsat cu palpitații pentru părinții unui băiețel de 4 ani din Israel, după ce acesta a spart din greșeală un vas rar, expus la intrare.

Un vas rar, din epoca bronzului și a cărui istorie datează de cel puțin 3500 de ani i-a întâmpinat până recent pe vizitatori la intrarea Muzeului Hecht din Haifa, al treilea oraș ca mărime din Israel.

Asta până când a fost spart accidental de un copil de patru ani la începutul acestei săptămâni.

„Reacția mea inițială a fost de negare”, a declarat Alex, tatăl băiețelului, pentru The Guardian.

„Nu-mi venea să cred că fiul meu a fost cel care a făcut-o”. Micuțul a fost curios să vadă dacă există ceva în interiorul vasului, despre care se crede că a fost folosit pentru a transporta provizii locale precum vin și ulei de măsline.

Întrucât muzeul are tradiția de a-și face artefactele cât mai accesibile posibil, evitând vitrinele de sticlă și barierele, copilul de patru ani a putut să apuce vasul fără probleme.

 „El a tras ușor de vas ... așa s-a răsturnat și a căzut”, a declarat tatăl său.

Băiețelul, cuprins de teamă, a început să plângă. Părinții lui au cercetat bucățile împrăștiate pe podea, încercând să-și dea seama cum să gestioneze situația. „La început, am fost în stare de șoc. Apoi am fost un pic furios pe el”, a spus tatăl băiatului.

După ce el și soția sa l-au calmat pe copil, familia s-a apropiat de un agent de pază și a explicat ce s-a întâmplat.

Totuși, nu se așteptau la ce a urmat. „În loc să ne aplice amenzi sau pedepse, ne-au invitat să îi vizităm din nou”, a spus Alex.

De data aceasta, vizita va include un tur organizat potrivit directorul muzeului, Inbal Rivlin.

„Există cazuri în care obiectele expuse sunt deteriorate în mod intenționat, iar astfel de cazuri sunt tratate cu mare severitate, inclusiv prin implicarea poliției”, a declarat Rivlin.

„În acest caz, însă, nu aceasta a fost situația. Vasul a fost deteriorat accidental de un copil mic care vizita muzeul, iar răspunsul va fi în consecință”, a mai spus acesta.

Muzeul a început să lucreze cu un specialist în conservare pentru a repara vasul, care datează din epoca bronzului.

Se așteptă ca artefactul să fie restaurat și repus pe poziție, iar reprezentanții muzeului au declarat că încă nu au decis dacă vasul va fi expus cu elemente de protecție. Muzeul este situat în incinta Universității din Haifa și accesul este gratuit pentru vizitatori.

Foto: Hecht Museum

CITEȘTE ȘI:

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni