• PRO TV
  • Michael Jackson ar fi împlinit azi 66 de ani. Imagini de colecție de la primul concert din România. Cât au plătit românii să îl vadă pe starul muzicii pop

Michael Jackson ar fi împlinit azi 66 de ani. Imagini de colecție de la primul concert din România. Cât au plătit românii să îl vadă pe starul muzicii pop

Michael Jackson ar fi împlinit azi 66 de ani. Imagini de colecție de la primul concert din România. Cât au plătit românii să îl vadă pe starul muzicii pop

Pe 1 octombrie 1992, Michael Jackson a susținut un concert legendar pe stadionul ”Național” din București, parte a turneului ”The Dangerous Tour”, care promova celebrul său album.

Gallery

​În acea seară memorabilă, ”Regele Pop” a cântat în fața a 70.000 de spectatori entuziaști. În acele vremuri, românii savurau băuturi TEC, ascultau casete copiate în Târgul Vitanului și își investeau banii în schema piramidală ”Caritas” a lui Ioan Stoica. La acea vreme, mulți au români au făcut eforturi uriașe pentru a strânge bani pentru bilete.

Prezența lui Michael Jackson pe scena din București părea o oportunitate imposibilă, un vis devenit realitate pentru orice român.

A fost unul dintre cele mai așteptate concerte din România și cel mai mare găzduit de țara noastră la acea vreme.
În cadrul turneului ”Dangerous”, Michael Jackson a susținut 69 de spectacole în întreaga lume, atrăgând aproximativ 3,5 milioane de spectatori, între 27 iunie 1992 și 11 noiembrie 1993.

Cine l-a adus pe Michael Jackson în România

Includerea Bucureștiului în acest turneu a fost posibilă datorită prieteniei lui Michael cu Marcel Avram, un promotor german de origine română.

Biletele pentru concert costau 7.000 de lei, o sumă considerabilă la acea vreme, iar fanii erau dispuși să facă sacrificii semnificative pentru a-și asigura un loc la eveniment. Construcția scenei a durat trei zile, iar echipamentele au fost transportate în 20 de camioane, ceea ce a paralizat orașul pentru o perioadă. Concertul a fost atât de mare încât Michael Jackson a vândut drepturile de difuzare către HBO pentru suma record de 21 de milioane de dolari, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un concert transmis ”live”.

Spectacolul uluitor de la București, cu efecte speciale impresionante, scenă elaborată și decoruri schimbate frecvent, a lăsat o amprentă puternică asupra publicului român. Povestea s-a repetat cu același entuziasm și stadion plin când Michael Jackson s-a întors în România în 1996, în cadrul turneului "History".

Michael Jackson, cunoscut ca Regele muzicii pop, s-a născut pe 29 august 1958. Fiind al șaptelea copil al familiei Jackson, Michael și-a început cariera în 1964 ca vocalist principal în trupa The Jackson 5, alături de frații săi, fiind cel mai tânăr membru al grupului.

Și-a lansat cariera solo în 1971, continuând în același timp să performeze cu The Jackson 5. Albumul său "Thriller", lansat în 1982, rămâne cel mai bine vândut album din istorie.

Michael Jackson a revoluționat conceptul de videoclip muzical, transformându-l într-o adevărată formă de artă, cu creații inovatoare pentru piese ca "Billie Jean", "Beat It" și "Thriller". A devenit primul artist de culoare care a avut un impact major la MTV și rămâne unul dintre puținii artiști care au fost incluși de două ori în Rock and Roll Hall of Fame.

Deținător a 13 recorduri Guinness, inclusiv titlul de „cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, Michael Jackson a câștigat 14 premii Grammy, 26 American Music Awards, 12 World Music Awards și a avut 17 piese pe locul 1 în Statele Unite, cu vânzări de peste 800 de milioane de discuri.

Jackson a fost, de asemenea, un filantrop dedicat, donând peste 300 de milioane de dolari prin intermediul a 39 de organizații caritabile și prin fundația sa, Heal the World.

Michael Jackson a decedat în urma unei supradoze de propofol, un sedativ administrat de medicul său, Conrad Murray, care a fost ulterior condamnat la doi ani de închisoare pentru ucidere involuntară.

Sursa foto: capturi Youtube

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni