• PRO TV
  • (P) De Ce Sunt Importante Analizele Medicale?

(P) De Ce Sunt Importante Analizele Medicale?

(P) De Ce Sunt Importante Analizele Medicale?

Analizele medicale sunt instrumente esențiale în menținerea sau redobândirea sănătății. În acest articol vom discuta despre tipurile și importanța analizelor, precum și despre cele mai uzuale analize care sunt recomandate recurent.

Ce sunt analizele medicale?

Analizele medicale sunt instrumente esențiale în menținerea sau redobândirea sănătății. În acest articol vom discuta despre tipurile și importanța analizelor, precum și despre cele mai uzuale analize care sunt recomandate recurent. În plus, vei afla și informații despre ce laboratoare poți alege.

Ce tipuri de analize medicale există?

Analizele medicale de laborator acoperă o gamă foarte largă de teste, utilizând tehnici variate, precum și probe diferite pentru a oferi informații vitale legate de sănătate. Testele pot fi clasificate în funcție de:

Scopul analizelor medicale:

  • Pentru diagnostic: aceste teste confirmă sau determină prezența unei anumite afecțiuni/condiții medicale.
  • De screening: sunt analizele medicale care pot detecta posibile probleme de sănătate.
  • Pentru monitorizare: se utilizează pentru a urmări progresul și a evalua răspunsul la tratament.

Proba recoltată:

  • Teste de sânge
  • Teste de urină
  • Teste de scaun/materii fecale
  • Teste de spută
  • Teste seminale (ex. spermogramă)
  • Teste ale secrețiilor (ex. secreții vaginale, uretrale etc.)
  • Teste ale țesuturilor

Tehnica realizării:

  • Analize medicale de laborator (serologice, hematologice, toxicologice, de biologie moleculară, etc.)
  • Analize imagistice (radiografii, RMN-uri, etc.)

De ce este important să îți faci analizele medicale?

Analizele medicale sunt extrem de importante deoarece pot schimba semnificativ cursul stării de sănătate. Iată care sunt cele mai importante 4 motive pentru care ar trebui să recurgi la o serie de analize de laborator:

  1. Diagnosticarea unei afecțiuni: Atunci când te confrunți cu o serie de simptome care te trimit la medic, cu siguranță acesta/aceasta îți va recomanda, în urma unei anamneze, o serie de analize medicale pentru a determina cea mai potrivită și eficientă cale de tratament.
  2. Monitorizarea unui tratament în curs: Analizele medicale sunt importante și pentru a vedea în ce măsură organismul tău răspunde la tratamentul prescris de medic. În funcție de afecțiunea de care suferi, specialistul îți va recomanda testele necesare pentru evaluarea sănătății.
  3. Screening de prevenție: Știm cu toții că e mai ușor să prevenim decât să tratăm. De aceea, analizele medicale de rutină te pot ajuta să detectezi la timp afecțiunile care îți amenință sănătatea. De obicei, analizele uzuale includ hemograma completă, profilul lipidic (colesterolul), glicemia, funcția hepatică și renală, markeri inflamatori, și altele, în funcție de istoricul medical.
  4. Scopuri legislative și socio-profesionale: În funcție de etapa din viață, te vei întâlni cu tot felul de situații în care va trebui să îți faci analize pentru a-ți demonstra capacitățile fizice sau pentru a dovedi că nu suferi de afecțiuni contagioase. Spre exemplu pentru:
    1. Examenul auto
    2. Cununia civilă
    3. Înscrierea la grădiniță/școală
    4. Angajare

Care sunt cele mai uzuale analize?

Analizele uzuale se referă la acele analize de laborator care ar trebui repetate recurent în scopul de a preveni eventuale afecțiuni. Bineînteles, există foarte mulți factori care influențează atât frecvența repetării, cât și setul de analize.

Însă, la modul general, iată care sunt cele mai uzuale analize:

  • Hemoleucograma, care ajuta la diagnosticarea multiplelor boli prin analiza cantitativă și calitativă a celulelor de sânge.
  • Sidermia și feritina, care măsoară nivelul și depozitele de fier din organism.
  • VSH-ul și Proteina C reactivă, utile pentru a cuantifica nivelul inflamației din organism.
  • Glicemia, importantă în screeningul pentru diabet.
  • Colesterolul total, colesterolul HDL, colesterolul LDL și trigliceridele, pentru a testa profilul lipidic și riscul apariție a bolilor de inimă.
  • TGO, TGP, GGT, bilirubină totală, bilirubină directă, proteine totale, albumina, fosfataza alcalină, colinesteraza, fibrinogen, electroforeza proteinelor serice, seria de analize care ne ajută să știm cât de sănătos este ficatul nostru.
  • Uree, creatinină, examen sumar de urină, sodiu, potasiu, clor, pentru a evalua starea de sănătate a rinichilor.
  • TSH, FT4, F4 și F3 pentru a monitoriza felul în care funcționează tiroida.
  • Panelul pentru boli cu transmitere sexuală.

În plus, femeilor le sunt recomandate recurent și testul HPV, precum și testul Papanicolau pentru a preveni cancerul cervical.

În cazul bărbaților, analizele medicale AFP, Beta HCG și LDH sunt recomandate pentru screeningul cancerului testicular, iar analiza PSA ar trebui efectuată recurent pentru screeningul de cancer prostatic.

În funcție de sex, vârstă și de istoricul tău medical, medicul îți poate recomanda și alte analize de prevenție. De aceea, este important să mergi anual la medic și să efectuezi testele de laborator adaptate nevoilor tale pentru a-ți putea monitoriza și menține sănătatea.

Unde îți poți face analizele medicale?

Atunci când alegi un laborator de analize medicale, este important să te asiguri de faptul că se aliniază la standardele de calitate a procesării analizelor. Cu siguranță vei dori să-ți recoltezi și procesezi testele într-un loc condus de profesioniști empatici.

În cadrul Laboratoarelor Bioclinica vei avea parte atât de tehnologie și analizoare moderne, cât și de specialiști cu mult suflet. Fie că ai nevoie de un set de analize medicale de rutină sau de teste medicale mai avansate, rețeaua națională Bioclinica, ce include 15 laboratoare și 160+ centre de recoltare, te așteaptă cu peste 2700 de analize.

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni