• PRO TV
  • Minunile lumii moderne, in imagini spectaculoase FOTO

Minunile lumii moderne, in imagini spectaculoase FOTO

Minunile lumii moderne, in imagini spectaculoase FOTO

In urma cu trei ani, in urma unei votari la nivel mondial au fost desemnate cele sapte minuni ale lumii dupa Hristos, insa lor li si se pot adauga multe alte monumente, marturie a unor civilizatii fascinante, a ingeniozitatii rasei umane  

Dintre cele sapte minuni ale lumii antice nu a dainuit peste secole decat Marea piramida din Giseh (2550 i.Hr.), celelalte sase fiind distruse in urma unor dezastre naturale: Templul zeitei Artemis din Efes si Statuia lui Zeus din Olympia au fost distruse de incendii, iar Farul din Alexandria, Colosul din Rodos, Mausoleul din Halicarnas si Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon au fost distruse de cutremure.

Cele sapte minuni ale lumii desemnate in 2007 sunt: Marele zid chinezesc, vechiul oras Petra (Iordania), Machu Picchu (Peru), templul Kukulcan din Chichen Itza (Mexic), Colosseum-ul din Roma (Italia), Taj Mahal (India), Statuia lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia).

Marea piramida a lui Keops, unicul monument din cele sapte minuni ale lumii antice conservat pana astazi.

Templul Kukulcan din Chichen Itza, Yucatn, Mexic, vestigiu al civilizatiei maya.

Colosseum-ul din Roma, construit in secolul I, este un amfiteatru din epoca Imperiului roman.

Statuia lui Cristo Redendor (Hristos Mantuitorul) din Rio de Janeiro a fost dezvelita pe 12 octombrie 1931, iar construirea ei a durat cinci ani.

Marele zid chinezesc, care masoara aproximativ 6.400 km, a fost construit intre secolele V si XVI, pentru a impiedica invazia triburilor mongole.

Machu Picchu, localitate antica a populatiei andine inca, a fost construita in a doua jumatate a secolului al XV-lea pe versantul estic al Anzilor Centrali, in Peru.

Petra (Iordania), orasul excavat si sculptat in piatra, construit in secolul al VI-lea.

Palatul Taj Mahal a fost construit intre anii 1631 si 1654, in orasul indian Agra, de imparatul Shah Jahan in onoarea sotiei sale, Arjumand Bano Begum.

Partenonul de pe Acropole, Atena, a fost construit in secolul al V-lea si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Grecia.

Palatul Alhambra din Granada, Spania, exponent al artei islamice, dovada a prezentei musulmane in Spania din secolul VIII pana in secolul XIV. Cuvantul Alhambra, provine din Al hamra, rosu, in araba, de la culoarea stancilor unde a fost construit palatal pentru a servi drept resedinta incepand cu primului suveran nasrid, Muhammed ben Nazar.

Templul din Angkor, Cambodgia, construit in secolul al XII-lea, este dedicat zeului hindus Vishnu.

Castelul Neuschwanstein din Bavaria, unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Germania, a fost construit in secolul al XIX-lea.

Statuia Libertatii, un cadou pe l-au primit americanii de la francezi, a fost inaugurata pe 28 octombrie 1886.

Templul Kiyomizu-dera din orasul japonez Kyoto, inclus din 1994 in Patrimoniul Mondial UNESCO,  a fost fondat in anul 778 d.H. si pe parcursul a 1200 de ani a fost distrus si reconstruit in repetate randuri.

Uriasii din piatra de pe Insula Pastelui, cunoscuti sub denumirea de “Moais”, au fost sculptati intre secolele X si XVI.

Opera din Sidney, unul dintre edificiile reprezentative ale secolului XX, intrata in Patrimoniul UNESCO in 2007, a fost inaugurata pe 20 octombrie 1973.

Catedrala Sfantul Vasile, localizata in Piata rosie din Moscova, a fost ridicata intre anii 1555-1561, pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan. Este celebra pentru arhitectura turlelor viu colorate.

Biserica Sfanta Sofia din Istambul, una dintre cele mai dovezi ale artei bizantine, a fost construita intre anii 532 si 537, in timpul mandatului lui Justinian I.

Monumentul de la Stonehenge a fost construit intre anii 3000 i.C si 1600 d.C, cand s-a finalizat forma sub care este vazut si astazi. S-a presupus de-a lungul timpului ca ar fi vorba despre un sanctuar sau un monument funerar, este  constructie care dovedeste solide cunostinte de astronomie.

Orasul sacru Tombuctu din republica Mali, dateaza cu aproximatie din secolul al XIV-lea si a intrat in Patrimoniul UNESCO in 1988.

Turnul Eiffel, constructie faimoasa pe schelet de otel, inalt de 324 m, a fost inaugurat in 1889 cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris.



 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni