ß
După cazul Matteo Politi, italianul cu 8 clase care se dădea drept chirurg plastician și a operat mai multe femei în cadrul unei clinici din București, polițiștii din Ploiești au un caz similar. De data aceasta, protagonistul este un român de 25 de ani, tot cu 8 clase, care s-a dat drept polițist aproape un an până a fost prins de oamenii legii.
Tânărul cu studii gimnaziale care a reușit să se infiltreze în structurile poliției din Prahova avea inclusiv o condamnare pentru infracțiuni la regimul rutier.
Profitând de relația de amiciție pe care o avea cu un polițist din cadrul IPJ Prahova, dar și de faptul că aveau nume identice, Costin O. a început să se recomande ca polițist și să participe cot la cot cu adevărații polițiști la diferite razii și anchete.
Atunci când aceștia deveneau suspicioși, tânărul le explica că este ofițer sub acoperire la Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Pentru a fi credibil, falsul polițist și-a cumpărat de pe un site de vânzări o uniformă pe care o purta mândru atunci când era „în misiune”. Acesta avea inclusiv pistol Glock, stație Motorala și lampă stroboscopică pe mașină.
„Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive, asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță modelul Motorolla Tetra, model similar cu cele utilizate în Politia Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock. Folosindu-se în mod dolosiv de toate aceste mijloace, coroborat cu niște cunoștințe bogate pe care le-a dobândit treptat în ceea ce privește munca de poliție, prin folosirea în mod sistematic de minciuni repetate și credibile cu privire la faptul că desfășoară zilnic activități specifice muncii de poliție judiciară (audieri de persoane, efectuarea de percheziții domiciliare, luarea măsurii reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de o persoană, participări la filtre rutiere, luarea unor măsuri de supraveghere tehnică), Oprea Costin a reușit să câștige încrederea persoanelor cu care a interacționat, iar de aici până la înșelarea acestora, nu a mai fost decât un pas”, se arată în ordonanța procurorului de caz, scrie Ziarul Incomod.
Falsul polițist oprea șoferii în trafic, le cerea documentele şi chiar percheziţiona maşinile, mai arată datele din anchetă.
Aventura falsului polițist s-a încheiat după ce a început să ceară favoruri pentru a interveni în anumite dosare, iar o persoană l-a reclamat la poliție pentru înșelăciune.
Invocând calitatea de polițist, tânărul a înșelat două persoane cu sumele de 5.000 lei. Acesta a promis că poate obține un raport de expertiză favorabil persoanei vătămăte într-un proces civil.
Din materialul probatoriu administrat în cauză nu a reieșit faptul că tânărul de 25 de ani ar fi întocmit și documente în legătură cu activitățile desfășurate și, implicit, cu profesia de polițist.
În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești efectuează cercetări față de două persoane: falsul polițist, dar și cel care i-a permis să se inflitreze în poliție. Acuzațiile aduse de procurorul de caz sunt: uzurpare de calități oficiale în formă continuată (12 acte materiale), înșelăciune (2 acte materiale), instigare la abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calități oficiale.
Judecătoria Ploiești a emis mandat de arestare preventivă pe numele tânărului, în timp ce polițistul care l-a acoperit a fost suspendat din funcție și plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Sursa foto: Ziarul Incomod