• PRO TV
  • (P) De ce este importantă sustenabilitatea energetică pentru afaceri?

(P) De ce este importantă sustenabilitatea energetică pentru afaceri?

(P) De ce este importantă sustenabilitatea energetică pentru afaceri?

Sustenabilitatea energetică, care pare un concept de ordine în discursurile politice și în rapoartele corporative, este de fapt o filosofie de afaceri care îmbină profitabilitatea cu responsabilitatea. În acest articol, vom discuta despre ceea ce înseamnă acest termen și de ce este esențial pentru supraviețuirea și succesul unei companii.

Poți atrage mai mulți investitori și acționari

Sustenabilitatea energetică înseamnă utilizarea resurselor energetice într-un mod care nu va epuiza sursa și care nu va cauza daune semnificative mediului. În termeni practici, acest lucru implică utilizarea surselor regenerabile de energie, managementul eficient al energiei și minimizarea emisiilor de carbon. 

Astăzi, ratingul ESG (Environmental, Social and Governance) este mai important decât oricând. Un rating favorabil ESG îți poate crește atractivitatea în fața fondurilor de investiții și acționarilor, deoarece aceștia își prioritizează investițiile către companii cu politici ESG solide.

Investitorii joacă un rol important în promovarea sustenabilității energetice. Ei preferă companiile care adoptă practici sustenabile și, prin urmare, afacerile care ignoră importanța sustenabilității energetice pot pierde oportunități importante de finanțare. De exemplu, până în 2026, performanța ESG va fi considerată un factor de decizie în top trei pentru achizițiile de echipamente IT, iar peste 50% din cererile de ofertă vor include indicatori privind emisiile de carbon, utilizarea resurselor materiale și condițiile de muncă. [1]

Ai acces la finanțare

Accesul la finanțare este adesea o provocare pentru multe companii, iar respectarea criteriilor ESG poate juca un rol decisiv în acest proces. Măsura în care o companie respectă aceste criterii poate influența în mod semnificativ decizia de finanțare a băncilor și a altor instituții financiare. 

Legislația europeană în domeniul financiar devine din ce în ce mai exigentă în ceea ce privește integrarea criteriilor ESG în procesul de luare a deciziilor de creditare. Instituțiile financiare care nu își aliniază portofoliile la standardele ESG se expun la riscuri financiare mai mari, cum ar fi riscul de reputație, riscul de tranziție (legate de schimbările climatice) și riscul fizic (evenimente extreme cauzate de schimbările climatice).

Companiile neconforme vor plăti dobânzi mai mari pentru împrumuturi sau vor avea dificultăți în a obține finanțare pe piețele de capital. Mai mult, unele piețe, în special cele nordice și cele din Europa de Vest, sunt din ce în ce mai selective în ceea ce privește criteriile ESG.

Te supui reglementărilor și eviți sancțiuni usturătoare

Sustenabilitatea energetică nu mai este opțională. Obiectivele UE privind decarbonizarea, stabilite prin Fit for 55, REPowerEU și RED II, devin o obligație legală. Toate țările din UE se aliniază acestei legislații pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 și pentru a face UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050. [2]

Nerespectarea acestor reglementări poate avea consecințe serioase. Sancțiunile pentru nerespectarea standardelor ESG pot varia de la amenzi semnificative, până la penalități care pot avea un impact financiar direct asupra companiei tale. Mai mult decât atât, reputația ta poate fi afectată, ceea ce poate avea efecte pe termen lung asupra succesului afacerii tale.

Este esențial ca liderii să înțeleagă importanța conformării cu reglementările ESG și să se angajeze în adoptarea acestor standarde. Acest lucru implică o schimbare a culturii organizaționale și promovarea unui angajament față de sustenabilitate la toate nivelurile organizației.

Îți creezi o reputație publică pozitivă

O companie cu politici ESG bine definite este percepută ca fiind etică și responsabilă, ceea ce poate aduce beneficii majore pentru reputația și imaginea publică. Consumatorii de astăzi sunt tot mai conștienți de problemele de mediu și sociale. Atunci când o companie demonstrează că îi pasă de aceste probleme și ia măsuri concrete pentru a le aborda prin politici ESG, acest lucru poate crește loialitatea clienților și poate atrage noi clienți care împărtășesc aceleași valori.

Partenerii de afaceri, furnizorii și alte părți interesate preferă să lucreze cu companii care respectă standardele ESG. Adoptarea unor astfel de politici poate consolida relațiile cu aceste grupuri, facilitând astfel colaborarea pe termen lung și creșterea afacerii.

Mai mult, angajații de astăzi, în special generațiile mai tinere, sunt tot mai interesați să lucreze pentru companii care se angajează în problemele de mediu și sociale. Adoptarea unor politici ESG solide poate atrage și reține talente de calitate, ceea ce poate îmbunătăți performanța pe termen lung.

Putem afirma cu certitudine că sustenabilitatea energetică joacă un rol important în afaceri, devenind astfel o componentă esențială a strategiei de succes pe termen lung. Responsabilitatea socială corporativă și valorile ESG sunt tot mai importante, iar decizia de a face tranziția către energie regenerabilă nu trebuie privită doar ca o necesitate morală și ecologică, ci și ca o oportunitate de a atrage mai mulți investitori și a avea acces la finanțare.

Foto: Shutterstock
 
Surse

[1] Stengel, Bjoern. “IDC FutureScape: WW Sustainability/ESG 2023 Predictions | IDC Blog.” Idc.com, 5 Dec. 2022, blogs.idc.com/2022/12/05/idc-futurescape-ww-sustainability-esg-2023-predictions/.
[2] “Fit for 55 - the EU’s Plan for a Green Transition.” Consilium, 2024, www.consilium.europa.eu/en/policies/green-deal/fit-for-55/. Accessed 19 Aug. 2024.

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

 


 

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni