• PRO TV
  • (P) Pe ce criterii ne bazăm atunci când alegem un medic stomatolog

(P) Pe ce criterii ne bazăm atunci când alegem un medic stomatolog

(P) Pe ce criterii ne bazăm atunci când alegem un medic stomatolog

Sănătatea orală este un subiect pe care nu ar trebui să-l neglijăm ori să-l mutăm în plan secund, din punct de vedere al importanței și al modului în care ne influențează viața. Conform unui raport emis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în anul 2022, bolile orale afectează aproximativ 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, trei din patru persoane locuind în țări cu venituri medii.

La nivel global, datele din raport estimează faptul că două miliarde de oameni suferă de carii pe dinții permanenți, în timp ce aproape 514 milioane de copii suferă de această afecțiune pe dinții de lapte.

Pentru a menține bunăstarea întregului organism, este important să facem toate demersurile necesare, cu scopul de a preîntâmpina manifestarea unor condiții de asemenea tip și anvergură. În primă fază, alegerea unui medic stomatolog este una dintre deciziile importante pe care trebuie să le luăm. Înainte să te hotărăști asupra unui anumit medic, hai să vedem care sunt cele mai relevante criterii pe care le poți lua în considerare.

Experiența și competențele profesionale

Înainte să faci o programare la un medic dentist, documentează-te asupra experienței acumulate până în prezent și a competențelor medicale dobândite de către acesta pe parcursul carierei. Un specialist cu o pregătire solidă în spate, care a rezolvat cazuri diverse, este capabil să gestioneze de la probleme de sănătate des întâlnite, precum cariile ori aftele bucale, până la afecțiuni mai complexe ca parodontoza. Un exemplu concret este clinica dentara Dent Estet, unde echipa sa de profesioniști are expertiză în diverse ramuri ale stomatologiei. În timpul consultațiilor, acordă fiecărui pacient atenția și grija necesară, explicând în detaliu care sunt următorii pași necesari în tratamentul recomandat. 

Reputația și părerile foștilor pacienți

În era digitală, informația este la doar câteva secunde distanță. Să spunem că ai auzit multe lucruri bune despre un anumit medic stomatolog, însă nu ești pe deplin convins de credibilitatea informațiilor. Recenziile online lăsate de foștii pacienți, mulțumiți sau nemulțumiți de serviciile primite din partea medicului respectiv, pot fi un bun pas de început. Desigur, nu poți valida toate opiniile pe care le citești, mai degrabă le poți trece prin filtrul personal și vezi care este părerea majorității. 

Tehnologia și echipamentele utilizate

În zilele noastre, tehnologia evoluează cu o viteză impresionantă, într-un timp extrem de scurt se dezvoltă noi gadgeturi și aparate menite să ne facă viața mai ușoară. În cazul nostru, tehnologia modernă într-un cabinet stomatologic poate face adesea diferența între un tratament de calitate și unul standard. Oamenii caută perfecțiunea, își doresc o dantură sănătoasă și aspectuoasă în câteva zile, de aceea un medic stomatolog bun știe cum să se conformeze la cerințele pieței. Mai mult, anumite aparate moderne pot scurta durata unui tratament efectuat pacienților, oferă proceduri mai confortabile și mai puțin invazive. 

Relația medic-pacient

Chiar dacă nu pare un aspect important, relația pe care o clădești cu un viitor potențial medic dentist va dicta modul în care se vor desfășura următoarele proceduri. Dacă nu ai încredere în recomandările doctorului, începi să ai rezerve și îndoieli asupra reușitei tratamentului, vei renunța să te mai duci la programări, situația ta medicală va avea de suferit și tu vei fi cel mai mare perdant. 

Așadar, în primele ședințe, discută cu medicul dentist, vezi dacă te înțelege, este empatic și arată interes real față de situația prin care treci. Mai ales dacă ești o persoană anxioasă, speriată de necunoscut și de durere, un medic bun și cooperant știe să asculte și are răbdarea necesară să-ți explice fiecare procedură în parte, în termeni cât mai ușor de înțeles. 

Igiena și siguranța

Un aspect care nu poate fi negociat în orice cabinet stomatologic se referă la respectarea și aplicarea unor norme de igienă concrete. Atunci când medicul lucrează într-un mediu curat, atât pacientul, cât și restul personalului medical se simt în siguranță. Cu precădere, în contextul trecerii printr-un episod pandemic, în care fiecare medic a fost nevoit să se adapteze unor norme mai riguroase de igienă, un cabinet stomatologic ar trebui să pună curățenia pe primul plan. 

Flexibilitatea programului și disponibilitatea

Trăim într-o perioadă în care planurile au tendința să se modifice constant. Astfel, avem nevoie o paletă vastă de opțiuni dintre care putem alege, în special atunci când avem stabilite programări la medicul dentist. În cazul în care apare o situație neprevăzută în viața ta, asigură-te că doctorul tău are un program flexibil, iar cabinetul oferă servicii de urgență în afara orelor de program standard. 

 În concluzie, alegerea unui medic stomatolog este o decizie grea, care necesită timp, răbdare și informare pe mai multe planuri. Ia în calcul toate variantele menționate înainte de a lua hotărârea finală și ai încredere în propriul instinct. 

Sursă foto: Freepik.com

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni