• PRO TV
  • Variola maimuței (mpox), urgență de sănătate globală! Anunțul îngrijorător făcut de OMS

Variola maimuței (mpox), urgență de sănătate globală! Anunțul îngrijorător făcut de OMS

Variola maimuței (mpox), urgență de sănătate globală! Anunțul îngrijorător făcut de OMS

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de MPOX din Africa urgență de sănătate globală. Cunoscută anterior sub denumirea de Variola Maimuței, boala a provocat până acum peste 500 de decese, majoritatea în Republica Democrată Congo.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Specialiștii sunt îngrijorați de răspândirea unei tulpini mai agresive a virusului, care a semnalat pentru prima dată și în alte țări africane.

MPOX: simptome și mod de transmitere

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o boală virală rară care cauzează simptome de infecție virală acută (febră, dureri de cap, dureri musculare) și o erupție pe piele sub formă de vezicule pline de lichid.

Care sunt simptomele variolei maimuței?

Simptomele cuprind leziuni care pot fi greu de deosebit de alte infecții cu poxvirusuri și, într-o anumită măsură, de varicelă. Persoanele cu variola maimuței prezintă adesea o combinație a următoarelor simptome:

febră;
dureri de cap;
frisoane;
epuizare;
umflarea ganglionilor limfatici;
dureri de spate și dureri musculare;
leziuni ale membranei mucoase și erupții pe piele.

Erupția poate apărea înainte sau după celelalte simptome și este în general localizată pe față, mâini, picioare, în jurul organelor genitale sau anusului.

Leziunile cutanate vor arăta la început ca niște pete roșii reliefate, care se transformă în vezicule umplute cu lichid, iar apoi fac crustă și cad înainte ca pielea să se vindece complet.

Care sunt complicațiile variolei maimuței?

Majoritatea persoanelor care au variola maimuței se vindecă fără nicio complicație. Cazurile nou identificate de variola maimuței trebuie supuse unei evaluări medicale pentru determinarea gravității și a factorilor de risc (de exemplu, afecțiuni preexistente sau medicamente care afectează imunitatea, infecție HIV netratată etc.). Pacienții cu forme grave ale bolii pot necesita spitalizare și/sau tratament cu medicamente antivirale.

Cum se transmite virusul variolei maimuței?

În Africa, unde virusul variolei maimuței circulă printre animale, virusul se poate transmite de la animale la oameni prin contactul direct cu animale infectate, de exemplu rozătoare.

În Europa, virusul poate fi transmis de la o persoană la alta prin:

- contactul apropiat cu leziunile cutanate ale unei persoane infectate;

- picături respiratorii în timpul contactului față în față prelungit;

- contactul cu suprafețe infectate.

În timpul epidemiei din 2022, majoritatea cazurilor de variola maimuței diagnosticate la om au fost înregistrate în rândul bărbaților care au avut contact sexual cu alți bărbați, sugerând deci că transmiterea a avut loc în timpul actului sexual.

Cum poate fi prevenită variola maimuței?

Variola maimuței poate fi prevenită prin evitarea contactului apropiat cu persoanele infectate și prin bune practici de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă. Vaccinarea împotriva variolei, o boală cauzată de un virus înrudit, oferă o oarecare protecție împotriva variolei maimuței.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni