• PRO TV
  • INTERVIU EXCLUSIV! Cine este Miha, dansatoarea care va „rupe scena” la concursul Red Bull Dance Your Style 2024: „O viață avem și nu ne putem pierde timpul cu părerile oamenilor din jur”

INTERVIU EXCLUSIV! Cine este Miha, dansatoarea care va „rupe scena” la concursul Red Bull Dance Your Style 2024: „O viață avem și nu ne putem pierde timpul cu părerile oamenilor din jur”

INTERVIU EXCLUSIV! Cine este Miha, dansatoarea care va „rupe scena” la concursul Red Bull Dance Your Style 2024: „O viață avem și nu ne putem pierde timpul cu părerile oamenilor din jur”

Red Bull Dance Your Style, competiția globală de all-styles street dance, revine cu a patra ediție în România! Anul acesta pe ringul de dans o vom putea cunoaște pe Miha, una dintre dansatoarele care va face senzație pe data de 31 august.

Gallery

Bună, Miha! Ne bucurăm foarte mult pentru că ai acceptat să facem acest interviu, mai ales că mai e foarte puțin timp și o să participi la a patra ediție a concursului Red Bull Dance Your Style, probabil cea mai așteptată competiție de dans din România. Am vrea să știm, în primul rând, cine este Miha și ce trebuie să știe lumea despre tine?

Bună, Lorena! Îți mulțumesc mult pentru oportunitate. În primul rând, eu sunt Miha, sunt din București, am 21 de ani, tocmai am terminat Facultatea de Matematică și Informatică la Universitatea din București și dansez de 8 ani de zile. Dintotdeauna am fost pasionată de dans și mi-am dorit să pot să fac o carieră din asta, însă am fost încurajată să am și un plan B, pe care nu intenționez să-l folosesc prea curând, doar dacă va fi absolut necesar. Predau dans de 4 ani, atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți, particip în competiții naționale și internaționale și activez mai mult în zona de Underground.

Cum ai ți-ai descoperit pasiunea pentru dans?

Avem povestea clasică care începe cu: „Încă de mică…” :))) . Lăsând gluma la o parte, de când eram mică mi s-a părut fascinant să văd în filme cum dintr-o dată se adună toată lumea și dansează; energia pe care o emanau mă făcea să îmi doresc să fiu acolo cu ei. Ulterior, când am mai crescut, urmăream pe rețelele de socializare multe trupe din afara și nu puteam înțelege cum e posibil să te miști așa; se ridica pielea pe mine. Am știut că trebuie să încerc și am avut norocul de a ajunge într-o sală de dans unde antrenoarea noastră, Adriana (@adriana.clau), avea exact aceeași pasiune arzătoare ca a mea, dacă nu mai puternică.

Care este stilul tău preferat de dans și de ce?

Stilul meu preferat de dans este Dancehall, care este mult mai mult decât un stil. Este o întreagă cultură, atât de frumoasă și diferită de a noastră. Te mișcă din cap până în picioare, atât fizic cât și spiritual. Primul lucru care m-a atras a fost, în mod evident, muzica. Ascultam piese Dancehall de dinainte să știu că aparțin acestui gen muzical, înțelegând abia mai târziu semnificația lor. Cu cât descopeream mai multe despre acest mod de viață, cu atât îmi doream să știu mai mult, să văd mai mult, să dansez mai mult. Este un stil de dans ce a luat naștere pe străzile din Jamaica, iar eu, în cei 7 ani de când studiez această cultură, am reușit să călătoresc în diverse țări din Europa pentru a lua workshop-uri cu jamaicani, tocmai pentru a vedea în viața reală cum ar trebui să arate și să se simtă mișcările. Acum, pe lista mea de călătorit se află chiar Jamaica, pentru a avea parte de experiența completă a stilului lor de viață.

Ce înseamnă pentru tine să participi la Red Bull Dance Your Style, un concurs atât de prestigios?

Mă bucur tare că am ocazia să particip din nou la Red Bull Dance Your Style alături de alți 15 dansatori foarte talentați, mulți dintre ei fiind chiar prieteni buni de-ai mei. Am participat și acum 2 ani, în 2022, la vârsta de 19 ani și țin minte că am fost extraordinar de emoționată, fiind un concurs important în care concuram împotriva antrenorilor mei; simțeam că trebuie să dovedesc că merit să fiu acolo. Anul acesta nu mai simt aceeași presiune, îmi doresc doar să mă bucur de moment și să pot împărtăși publicului fericirea pe care mi-o aduce dansul.

Care sunt principalele provocări pe care le-ai întâmpinat în pregătirea pentru acest concurs?

Greu :))) Una din provocările pe care le întâmpin în pregătirea pentru orice concurs, nu doar pentru acesta, este stamina. Ador să dansez și nu întâmpin probleme în a mă adapta pe orice stil muzical, însă fiindcă îmi place atât de mult, tind să utilizez 200% din energia pe care o am, consumându-se astfel destul de repede. Trebuie să învăț să îmi dozesc energia pentru a putea performa în toate rundele, fiindcă sunt destul de multe până în finală :)

Cum te antrenezi pentru a-ți perfecționa mișcările și a-ți dezvolta stilul personal? Contează doar să exersezi sau e un cumul de factori care influențează prestația ta?

Pentru a-ți dezvolta stilul personal, trebuie să dansezi foarte mult și să fii stăpân pe bazele stilului în care vrei să excelezi. Odată ce ai o bază solidă, poți începe să explorezi, să le adaptezi pe muzică, să variezi mișcările și să observi cum se așază acestea cel mai armonios pe corpul tău. Însă, repetitia este mama învățăturii. De fiecare dată când simt că mi se blochează firul imaginației, mă întorc mereu la baze pentru a reintra în flow-ul specific stilului. Evident, și modul de viață are un impact enorm asupra performanței. Îmi place să adopt o alimentație sănătoasă și antrenamente de forță pentru a-mi pregăti corpul și a putea da tot ce e mai bun pe scenă.

View this post on Instagram

A post shared by Renata Maria (@isgipsy)

Există vreun dansator sau artist care te inspiră și care ți-a influențat parcursul în acest domeniu?

Există o mână de oameni pe care i-am avut ca inspirație și care vor rămâne mereu etaloane pentru mine. În primul rând, oamenii care m-au introdus în Dancehall, Irina (@ireneaya) și Sixx (@cristian.fratica), fără de care nu aș fi ajuns în punctul în care sunt. De asemenea, ceilalți instructori ai mei, care m-au format pe alte stiluri, cum ar fi African Styles cu Alexa (@grig_alexa), Hip Hop cu Impulse (@impulse1.1), Locking cu Victor (@grooveek_), House cu Boris (@manticore.flv) și mulți alții. Toți sunt dansatori extrem de talentați, care ulterior au devenit prietenii mei, de la care am avut foarte multe de învățat și care mă fascinează și în prezent. Nu în ultimul rând, nu aș fi avut șansa să iau aceste cursuri cu oamenii minunați menționați anterior dacă nu ar fi fost antrenoarea mea, Adriana (@adriana.clau), și sala de dans Ma’Soul Dance Studio. Adriana m-a învățat cum să drill-uiesc toate informațiile primite și cum să le dau mai departe într-un mod ușor de înțeles, dar și cum să insuflu oamenilor dorința de a dansa, motiv pentru care rămâne în continuare o sursă de inspirație.

Ce consideri că te diferențiază față de ceilalți concurenți de la Red Bull Dance Your Style

Toți suntem foarte buni și avem atuurile noastre, de aceea ne aflăm la această competiție. Eu cred că mă diferențiază energia, și nu pentru că ceilalți nu ar avea, ci pentru că este diferită. Fiecare avem o energie unică și un vibe specific și alegem cum o manifestăm. Știu că I go full out indiferent de situație și că dansez de plăcerea de a dansa, nu de dorința de a câștiga.

Cum gestionezi emoțiile înainte de a urca pe scenă într-o competiție de o asemenea anvergură?

Haha, exact cum am spus și mai devreme, încă lucrez la gestionarea emoțiilor :)). Deseori mă cuprind emoțiile indiferent de importanța competiției; fie că e un battle amical sau Finala Națională, mie la fel de tare îmi bate inima. Însă am grijă să nu se vadă acest lucru și mă las purtată de muzică, iar emoțiile dispar pe parcurs.

Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de-a lungul carierei tale de dansatoare?

Am învățat că nu trebuie să uiti niciodată de ce faci asta. Și aici o să pun o întrebare pentru toți dansatorii: De ce dansați? De multe ori am simțit să renunț când lucrurile nu erau atât de roz, dar nu am făcut-o și m-am refugiat tot în dans. Dansul a fost mereu acolo pentru mine și, indiferent de competiții, rezultate, expunere, urmăritori, dansez pentru că iubesc să o fac, iubesc muzica, iubesc să pot să dau formă sunetelor pe care le aud, iar lucrul acesta nu îl poate lua nimeni de lângă mine.

Care a fost cea mai memorabilă experiență din cariera ta de dansatoare până acum?

Au fost atâtea momente frumoase pe care le-am trăit datorită dansului, mai ales în ultimul an când am început să activez mai mult decât o făceam înainte. O experiență care rămâne momentan pe locul 1 este ultimul eveniment la care am fost în Stockholm, Suedia. Am fost la o petrecere imensă doar de Dancehall, unde 70-80% din oamenii de acolo erau dansatori de acest stil și nu exagerez când spun că nu am trăit ceva mai frumos. Toată lumea cânta cu tot sufletul și dansa pe melodiile pe care aici le știe o mână de oameni. A fost absolut minunat, lucru care m-a determinat ca la începutul anului 2025 să ajung neapărat în Jamaica. De asemenea, tot la acest eveniment am câștigat prima oară locul 1 la o competiție internațională, lucru care pentru Miha mică era doar un vis, la fel ca și experiența din Barcelona, unde am luat locul 2 la 2vs2 alături de Răzvan (@razvan.dh) la concursul Dancehall International Europe.

Poți să le transmiți un mesaj cititorilor protv.ro, care vor fi alături de tine și te vor urmări în competiție? Poate un sfat pentru tinerii dansatori care își doresc o carieră în acest domeniu.

Sper să ne vedem în număr cât mai mare pe 31 august în Piața George Enescu din București, la ora 19:00, și speeer (fingers crossed) că o să vă dau pe spate cu mișcările mele de dans, în așa fel încât să mă votați :) Iar pentru oricine are o pasiune pentru dans, cât de mică, însă nu îndrăznește să facă un pas în direcția asta, faceți-vă curaj pentru că nu o să regretati. O viață avem și nu ne putem pierde timpul cu părerile oamenilor din jur. Luați-vă inima în dinți și urmați-vă visurile. I did and it’s so freaking cool :) Și pentru oamenii care dansează deja: DANCE SOME MORE, KEEP PRACTICING și GET YOUR KNOWLEDGE de unde trebuie.

Foto: Instagram, @ersan.bt, @iriiinphotography

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni