• PRO TV
  • Unde și când își va primi Ana Maria Bărbosu medalia de bronz: "Decizia este una istorică". Ce se întâmplă dacă Jordan Chiles refuză să o returneze

Unde și când își va primi Ana Maria Bărbosu medalia de bronz: "Decizia este una istorică". Ce se întâmplă dacă Jordan Chiles refuză să o returneze

Unde și când își va primi Ana Maria Bărbosu medalia de bronz: "Decizia este una istorică". Ce se întâmplă dacă Jordan Chiles refuză să o returneze

Ana Bărbosu își va primi medalia de bronz într-o ceremonie specială la Lausanne, sediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), după ce o decizie recentă a TAS i-a confirmat locul pe podium în proba de sol.

Gallery

​Gimnasta română, inițial clasată pe locul patru, a fost promovată pe locul trei după ce contestația americancei Jordan Chiles, care obținuse inițial bronzul, a fost respinsă.

Decizia de a oferi medalia de bronz Anei a fost luată de judecătorii TAS, într-o situație rar întâlnită la Jocurile Olimpice de vară. Bărbosu a obținut un punctaj de 13.700, la fel ca Sabrina Voinea, dar diferența a fost făcută de execuție, deși Voinea avea un grad de dificultate mai mare. Jordan Chiles, care inițial obținuse bronzul, a fost retrogradată pe locul cinci cu un punctaj de 13.666.

Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a anunțat că va reloca oficial medalia de bronz Anei Bărbosu și că este în contact cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a organiza ceremonia de relocare, precum și cu Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite pentru returnarea medaliei.

„Comitetul Olimpic Internațional va reloca medalia de bronz Anei Bărbosu (România). Suntem în legătură cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a pune la punct ceremonia de relocare și cu Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește returnarea medaliei de bronz,” a transmis IOC.

Această medalie de bronz este a noua obținută de România la Jocurile Olimpice de la Paris, completând bilanțul de trei medalii de aur, patru de argint și două de bronz. Festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice va avea loc în această seară, de la ora 22:00, pe Stade de France.

„Am fost uimită. Știam că va veni un verdict, dar încercam să nu mă gândesc prea mult la el. Îmi făceam planuri de vacanță. Când am aflat, nu m-am bucurat imediat. Mi-era teamă că nu este adevărat. După ce am fost sigură, i-am îmbrățișat pe ai mei. Apoi am sunat pe toată lumea care m-a ajutat. E un sentiment pe care greu îl pot pune în cuvinte. Nu-mi vine să cred,” a declarat Ana Bărbosu, conform Golazo.ro.

După decizia TAS, avocatul Sabin Gherdan, care reprezintă cele două gimnaste românce, a declarat că procedura de obținere a medaliei pentru Ana Bărbosu este acum destul de simplă, iar în curând sportiva va primi ceea ce i se cuvine. Federația Internațională de Gimnastică este responsabilă pentru acordarea medaliilor, iar avocatul intenționează să ia legătura cu reprezentanții acesteia pentru a clarifica următorii pași.

Dacă lucrurile decurg rapid, există posibilitatea ca Bărbosu să se întoarcă la Paris pentru a-și primi medalia înainte de ceremonia de închidere a competiției, care va avea loc duminică.

"Procedura este destul de simplă, deoarece entitatea care acordă medaliile este Federația Internațională de Gimnastică. Aceasta transmite clasamentul final către Comitetul Internațional Olimpic. După transmiterea acestui clasament, conform hotărârii date, sportiva noastră va primi medalia de bronz.

Vom lua legătura cu FIG. Avem o comunicare directă cu avocatul lor și vom stabili pașii necesari.

Din păcate, nu am obținut o soluție complet favorabilă pentru ambele gimnaste ale noastre... Cu toate acestea, decizia este una istorică.

Este pentru prima dată când o medalie este retrasă unei sportive printr-o hotărâre TAS.
Prin această decizie, am reușit să schimbăm o jurisprudență stabilită de TAS de la Lausanne," a declarat avocatul la Euronews.

CIO i-a sugerat lui Jordan Chiles să returneze medalia de bronz, dar nu are autoritatea de a impune această restituire. În cazul în care americanca decide să păstreze medalia, CIO va aloca o medalie similară Anei Bărbosu.

Într-un comunicat de presă, CIO a anunțat că va discuta cu Comitetul Olimpic al SUA despre returnarea medaliei de bronz și va colabora cu Comitetul Olimpic Român pentru a organiza o ceremonie de realocare a medaliilor în onoarea Anei Bărbosu.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni