ß
Colin Farrell și-a deschis porțile casei din Los Angeles și a oferit un interviu emoționant pentru revista People, în care a vorbit pentru prima despre fiul său, James, diagnosticat cu Sindromul Angelman, și despre dificultățile unei vieți de adolescent cu dizabilități.
În onoarea fiului său și pentru a veni în sprijinul adolescenților cu dizabilități, actorul a înființat Fundația Colin Farrell.
Colin Farrell (48 de ani) n-a fost niciodată căsătorit, însă are doi copii din două relații diferite. Puțini știu despre drama din viața celebrului actor de la Hollywood. James Padraig Farrell, fiul cel mare, are 20 de ani și suferă de Sindromul Angelman, o tulburare neurogenetică rară.
Copilul s-a născut în urma relației pe care Colin Farrel a avut-o cu modelul Canadian Kim Bordenave.
Sindromul Angelman (SA) este o tulburare neurologică de origine genetică, caracterizată prin retard mental sever și dismorfism facial caracteristic.
Multe dintre simptomele și caracteristicile sale sunt similare cu cele ale unor tulburări precum autismul, paralizia cerebrală sau sindromul Prader-Willi, ceea ce face ca diagonosticul să fie pus cu dificultate.
În Sindromul Angelman, persoanele afectate pot prezenta o varietate de simptome și manifestari clinice specifice. Printre cele mai comune se număra problemele de dezvoltare motorie și echilibru, care pot include întârzieri în a sta în picioare, a se târi, a merge sau a-și coordona mișcările. De asemenea, Sindromul Angelman poate afecta comunicarea și comportamentul, cauzând inclusiv dificultăți în dezvoltarea limbajului, utilizarea gesturilor și expresiilor faciale pentru a comunica, precum și comportamente stereotipe sau repetitive.
Când va împlini 21 de ani în septembrie, James va ieși din multe dintre sistemele de sprijin oferite familiilor cu copii care au nevoi speciale.
Vezi această postare pe Instagram
„Odată ce copilul tău împlinește 21 de ani, este pe cont propriu”, a declarat Farrell pentru People.
„Toate măsurile de protecție care sunt puse în aplicare, clasele speciale de educație, toate acestea dispar, așa că rămâi cu un tânăr adult care ar trebui să fie o parte integrată a societății noastre moderne și de cele mai multe ori este lăsat în urmă”, a adăugat actorul.
Tocmai de aceea actorul lansează acum Fundația Colin Farrell, pentru a oferi sprijin copiilor adulți care au dizabilități intelectuale, prin advocacy, educație și programe inovatoare.
„Este prima dată când vorbesc despre asta și, evident, singurul motiv pentru care vorbesc este că nu-l pot întreba pe James dacă vrea să facă asta”, le-a spus actorul reporterilor.
„Adică, eu pot. Vorbesc cu James ca și cum ar avea 20 de ani și o fluență perfectă și o capacitate cognitivă adecvată vârstei. Dar nu pot discerne un răspuns anume de la el, dacă este de acord sau nu cu toate acestea, așa că trebuie să iau o decizie pe baza cunoașterii spiritului lui James și a felului de tânăr care este și a bunătății pe care o are în inimă. James a muncit atât de mult toată viața, atât de mult”, a adăugat Farrell.
„Repetiție, repetiție, echilibru, mersul său sacadat. Când a început să se hrănească singur pentru prima dată, fața lui arată ca un Jackson Pollock până la sfârșit. Dar reușește, se hrănește minunat. Sunt mândru de el în fiecare zi, pentru că cred că este magic. (…) „Vreau ca lumea să fie bună cu James. Vreau ca lumea să îl trateze cu bunătate și respect”, a mai spus actorul, potrivit sursei menționate mai sus.
Vezi această postare pe Instagram
„James și cei ca el și-au câștigat dreptul de a avea un grad mai mare de individualitate și autonomie în viață, precum și un grad mai mare de comunitate. Așa că de aceea o facem. Totul se datorează lui James - totul este în onoarea lui”, a conchis actorul.
Fotografii: Getty Images
CITEȘTE ȘI: