ß
Alina Rotaru-Kottmann, în vârstă de 31 de ani, s-a calificat în prima ei finală olimpică, la proba de săritură în lungime. Joi, medaliata cu bronz de la Mondialele din 2023 va participa în marea finală de pe Stade de France, un moment la care mereu a visat.
Gallery
Alina s-a născut la București, dar s-a stabilit de mulți ani în Germania. Ea este căsătorită cu Max Kottmann, un atlet care practică același sport - săritura în lungime.
La Olimpiada de la Paris, Alina a reușit să sară 6,63 m, reușind să să se califice în finală din a treia încercare.
„Pregătirea a decurs bine, de aceea eram sigură că azi va veni o săritură bună. A trebuit s-o aștept puțin până să vină (râde). Pregătirea a fost foarte bună, la ultimul concurs, la Atena, săritura mea a fost de 6,94 metri. Nu se știe (n.r. dacă ar fi de ajuns pentru o medalie), pentru că și celelalte fete sunt bune, sunt săritoare de 7,00 metri. Vom vedea pe 8 august”, a declarat ea, potrivit gsp.ro.
După ce a cîștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Atletism de la Budapesta din 2023, Alina și-a pus un nou țel- să câștige o medalie olimpică.
„Un vis din copilărie s-a împlinit. Munca de mulți ani a dat roade. Ca tânăr sportiv, visezi la momente ca acesta”, a spus după acea finală Alina Rotaru-Kottmann.
La fel ca mulți alți sportivi, Alina a observat unele probleme legate de felul în care au fost tratați sportivii la Olimpiada de anul acesta. Sportiva a recunoscut că nu a putut închide un ochi în primele două nopți, dar pe parcurs a încercat să-și îmbunătățească singură condițiile de trai.
„Am venit pe 30 iulie în Satul Olimpic, iar de atunci fiecare zi trece foarte greu. De exemplu, după prima noapte aici, credeam că sunt deja de două săptămâni în Satul Olimpic, cam așa se simte.Eu am venit pregătită, fiindcă înaintea mea au venit colegii mei de la alte sporturi și i-am întrebat cum sunt condițiile. Eu am venit cu topperul de acasă (n.r. saltea), deci nu mă doare spatele când dorm. În primele două nopți, a fost foarte, foarte cald. Camera noastră - o cămăruță mică, un apartament, am și o colegă de cameră - stă toată ziua în soare. Chiar dacă dăm paravanul, tot este foarte cald. În primele două nopți, nu am dormit deloc. Am fost și mi-am cumpărat aer condiționat, iar de atunci dormim foarte bine amândouă”, a spus Alina, potrivit sursei menționate mai sus.
În istoria participării României la Campionatele Mondiale, o singură dată un sportiv român a urcat pe podium la proba de săritură în lungime: Anișoara Cușmir, actualul președinte al Federației Române de Atletism, a realizat acest lucru la ediția inaugurală de la Helsinki 1983, cu o săritură de 7,15 metri, obținând medalia de argint. La acel moment, ea deținea și recordul mondial cu 7,43 metri. În 1984, atleta a obținut medalia de aur la Los Angeles la săritură în lungime.
Sursă foto: Getty Images, Facebook
Vezi și: