• PRO TV
  • Motivul pentru care lumea crede că Imane Khelif e bărbat. Sportiva olimpică poate lua medalia de aur la box: ”Sunt femeie și o să rămân femeie”

Motivul pentru care lumea crede că Imane Khelif e bărbat. Sportiva olimpică poate lua medalia de aur la box: ”Sunt femeie și o să rămân femeie”

Motivul pentru care lumea crede că Imane Khelif e bărbat. Sportiva olimpică poate lua medalia de aur la box: ”Sunt femeie și o să rămân femeie”

Una dintre cele mai controversate prezențe la Jocurile Olimpice 2024 este Imane Khelif, sportiva din Algeria care tocmai și-a asigurat un loc în semifinală și are aproape garantată o medalie.

Gallery

După ce a câștiga împotriva reprezentatei Ungariei, Anna Luca Hamori, aceasta a declarat: ”Vreau să spun lumii întregi că sunt femeie și o să rămân femeie”.

Recent, Khelif a declarat pentru SNTV că faptul că este confundată cu un bărbat a dat naștere unui discurs plin de ură care ”lezează demnitatea umană”.
”Trimit un mesaj tuturor oamenilor din lume care țin cont de principiile olimpice, să se abțină din a denigra sportivii pentru că efectele sunt devastatoare. Pot distruge oameni, pot ucide mințile și spiritele”.

”Boxerița algeriană a fost născută femeie, a fost înregistrată ca femeie, trăiește ca femeie, boxează ca femeie, are pașaport de femeie”, a declarat recent Mark Adams, purtătorul de cuvânt al IOC.
”Nu este un caz de transgender. Au fost unele confuzii conform cărora, cumva, un bărbat luptă contra unei femei. Nu este aici cazul, științific vorbind”.


Cine este Imane Khelif?

Imane este o sportivă din Algeria care a dat naștere unei controverse - lumea crezând că este bărbat - după ce și-a învins oponenta în doar 46 de secunde.
După meci, au apărut știri conform cărora Khelif a fost descalificată de la Campionatul Mondial de Box 2023 pentru că a picat un test de eligibilitate cât privește sexul. IOC a denunțat testul, considerând că are prea multe hibe.

Khelif trăiește în Tiaret, Algeria. Are aproape 1,78 și concurează la categoria 66 de kilograme.

Într-un interviu pentru televiziunea algeriană Canal Algerie, aceasta a mărturisit: ”Provin dintr-o familie conservatoare, dintr-o regiune conservatoare. Boxul era un sport dedicat exclusiv bărbaților.
Au fost o mulțime de obstacole pe care a trebuit să le depășesc când am început. Vindeam pâine pe stradă și colectam diverse obiecte pentru a câștiga bani, pentru că provin dintr-o familie foarte săracă”.

Totul a meritat pentru că ”s-a îndrăgostit” de box din momentul în care a pășit în ring prima oară. Hotărâtă să cunoască succesul, Imane s-a mutat din satul în care trăia într-un oraș mai mare, apoi în capitală. Aceasta își descrie cariera drept ”o poveste impresionantă” și este mândră de realizările ei.

Foto: Getty

Jocurile de la Paris sunt în buzunarul tău, de la ceremonia de deschidere până la ultima medalie!

Cu VOYO ai acces LIVE la canalele TVR și poți urmări Jocurile de la Paris de oriunde vrei tu, pe orice device! 

*Program disponibil prin retransmisia integrală și nealterată a canalelor TVR conform regulilor must-carry"

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni