Cercetătorii au obținut rezultate interesante după ce au cerut, timp de opt săptămâni, unui număr de 21 de perechi de gemeni, să urmeze o dietă vegetariană sau o dietă bazată pe carne.
Poate fi greu să renunți pentru totdeauna la alimentele tale preferate, însă o nouă cercetare sugerează că urmarea unei diete vegane chiar și pentru doar câteva săptămâni, poate avea un impact mare asupra vârstei tale biologice.
Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu citat de unilad, studiu care a implicat 21 de perechi de gemeni identici adulți, în care un geamăn a fost rugat să urmeze o dietă omnivoră timp de opt săptămâni - incluzând între 170 și 225 de grame de carne, un ou și 1,5 porții de lactate în fiecare zi - în timp ce cealaltă jumătate a urmat o dietă vegană pentru aceeași perioadă de timp.
Persoanele care au luat parte la studiu aveau în medie 40 de ani și un indice de masă corporală mediu de 26 de kilograme pe metru pătrat. De asemenea, au fost puțin mai multe femei în cadrul studiului, reprezentând 77%.
Pe parcursul studiului, cercetătorii au prelevat probe de sânge la intervale de patru săptămâni și au analizat nivelurile de metilare a ADN-ului, un tip de modificare chimică a ADN-ului care alterează expresia genelor.
Studiul, publicat în revista BMC Medicine, a constatat scăderi ale estimărilor vârstei biologice - cunoscute sub denumirea de ceasuri de îmbătrânire epigenetică - la participanții care au urmat o dietă vegană, dar nu și la cei care au urmat o dietă omnivoră.
Comentând rezultatele, profesorul Christopher Gardner, de la Universitatea Stanford, California, a declarat: "Am observat, de asemenea, scăderi ale vârstei inimii, hormonilor, ficatului și sistemelor inflamatorii și metabolice ale participanților care au consumat o dietă vegană, dar nu una omnivoră, timp de opt săptămâni".
În plus, potrivit unilad, cercetătorii au constatat că cei care au urmat dieta vegană au pierdut în medie cu două kilograme mai mult decât cei care au urmat o dietă omnivoră, din cauza diferențelor calorice din mesele servite în primele patru săptămâni.
Această pierdere în greutate ar fi putut contribui la diferențele observate în vârsta epigenetică între cele două grupuri.
Autorul corespondent, Dr. Varun Dwaraka, de la TruDiagnostic Inc, a explicat că sunt necesare cercetări suplimentare pe această temă pentru a "investiga relația dintre compoziția dietei, greutate și îmbătrânire, în plus față de efectele pe termen lung ale dietelor vegane".
FOTO: SHUTTERSTOCK