ß
Marți, 6 august 2024, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față, o sărbătoare de mare importanță în calendarul religios, care are loc anual în Postul Sfintei Fecioare Maria.
Schimbarea la Față, cunoscută și sub numele de Obrejenia, derivă din slavonă și înseamnă transformare sau schimbare. În greacă, sărbătoarea este numită Metamorphosis, simbolizând transfigurarea.
În această zi, se culeg ultimele plante medicinale, despre care se spune că au proprietăți vindecătoare. Conform tradiției, vremea în această zi poate prezice cum va fi toamna: dacă este însorită, se prevede o toamnă îmbelșugată, iar dacă plouă, va fi o toamnă mohorâtă.
Credincioșii aduc la biserică mere, pere, prune și struguri, aceste fructe fiind cunoscute drept „pârga”. După ce sunt sfințite, sunt împărțite între participanții la slujbă și oferite în memoria celor decedați.
Strugurii joacă un rol important, iar boabele acestora sunt numite „coliva de struguri” în ofrandele date în amintirea rudelor trecute în neființă.
În ziua Schimbării la Față, care cade în postul Sfintei Marii, nu se consumă produse de dulce, cu excepția peștelui, pentru care există dezlegare.
Este o tradiție să se consume struguri pentru prima dată în acest an, dar numai după ce au fost sfințiți la biserică. În tradiția populară, murele, cunoscute drept „strugurii diavolului”, sunt considerate aducătoare de ghinion dacă sunt consumate înaintea strugurilor binecuvântați.
Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos reprezintă momentul în care apostolii Mântuitorului, pe Muntele Tabor, au înțeles că El este Fiul lui Dumnezeu, văzându-i chipul strălucitor și hainele albe ca lumina.
Există numeroase superstiții legate de această zi. Se spune că spălarea hainelor aduce ploșnițe și păduchi, iar fetele care spală în această zi nu vor mai avea păr frumos. O altă credință sugerează că, dacă cineva nu-și vede umbra capului la răsărit, nu va trăi până la sfârșitul anului.
În schimb, se crede că femeile însărcinate care respectă această sărbătoare vor avea o naștere ușoară.
Foto: stirileprotv