Sunisa Lee, gimnasta din echipa Statelor Unite, medaliată ieri cu o medalie de bronz la Paris, a avut o ambiție de fier pentru a ajunge la această ediție a Jocurilor Olimpice de Vară. Ea a fost diagnosticată anul trecut cu o boală incurabilă de rinichi.
Gallery
Maladia renală cu care Suni Lee (21 de ani) va trăi toată viața a făcut-o să ia peste 20 de kilograme în greutate. Gimnasta medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a trezit într-o dimineață de anul trecut și a fost surprinsă de imaginea pe care o vedea în oglindă. Fața ei arăta ca și cum ar fi fost umflată cu o pompă de aer. Articulațiile picioarelor îi erau atât de umflate încât cu greu își putea îndoi genunchii sau gleznele. Cântarul îi arăta că s-a îngrășat mai mult de 10 kilograme. În minte i se perindau diverse întrebări: oare mâncase prea mult? A fost polenul din aer? Poate era alergică la noul câine al colegului ei de cameră?
Sunisa nu a avut de luptat cu una, ci cu două feluri de boli ale rinichilor, pe care nu dorește să le dezvăluie. De aceea declara, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, că i se pare „o adevărată nebunie” faptul că a fost selectată în echipa de gimnaste pentru această ediție, scrie gsp.ro.
Lee fusese o câștigătoare surpriză la Tokyo. Atunci, Simone Biles – favorita pentru acea medalie de aur – se retrăsese de la Jocuri, spunând că are o problemă medicală (psihică), iar acea stare o făcea să se simtă nesigură pentru a face învârtirile și răsucirile în aer.
Titlul de campioană olimpică, medaliată cu aur la Tokyo, a venit cu un nivel de celebritate pentru care Lee, pe atunci o tânără timidă de 18 ani dintr-o comunitate conservatoare Hmong din Minnesota, nu era pregătită.
La Universitatea Auburn, unde Sunisa Lee a fost în echipa de gimnastică timp de doi ani, atenția pe care a primit-o a fost atât de copleșitoare încât a apelat la cursuri online, în dormitorul ei, pentru a putea evita campusul, potrivit nytimes.com.
În loc să se bucure cu celebritatea ei, Lee, acum în vârstă de 21 de ani, a spus că era deprimată și singură și adesea plângea până să adoarmă. Ea a spus că îi era dor de viața ei de dinainte de Tokyo și simțea că nu meritase să câștige medalia de aur, așa cum i-au spus în mod constant criticii pe rețelele de socializare. Astfel, Sunisa Lee a trebuit să lupte atât cu boala diagnosticată, cât și cu presiunea venită din partea hateri-lor.
Foto: Getty Images/ mama și sora lui Sunisa Lee (vezi poze cu tatăl ei în galeria foto de mai sus)
Părinții ei, Yeev Thoj și John Lee – imigranți Hmong care au scăpat din Laos după războiul din Vietnam – aveau alte planuri pentru ea după Jocurile Olimpice de la Tokyo.
John Lee a spus într-un interviu că dorește ca Suni „să lucreze, să rămână în Minnesota și să meargă la școală”. El a spus că este obișnuit ca fetele Hmong să rămână cu părinții lor până când se căsătoresc,da nu pornind în aventuri pe cont propriu.
„În comunitatea Hmong, preferăm ca ei să stea acasă cu noi, astfel încât să îi putem monitoriza”, a spus Thoj, care are trei copii care încă locuiesc acasă. „Dar această generație este diferită de a noastră.”
Deși Suni Lee era o adolescentă cu puțină experiență în afara sălii de sport, ea a simțit totuși o forță puternică de a-și construi o viață proprie, spunându-și: „Trebuie să fac asta pentru mine de data asta”.
Pe 4 ianuarie 2024, dată pe care spune că nu o va uita niciodată, medicul lui Lee a sunat-o pentru a-i spune că medicamentele funcționează și că nu va trebui să meargă la perfuzii la fel de des. Bolile de rinichi ale lui Lee sunt acum în remisie.
Sursă foto: Getty Images, Instagram
Vezi și: