• PRO TV
  • Pan Zhanle, rivalul lui David Popovici, noul rege al probei 100 m liber, acuzat de dopaj: "Nu este posibil. Nu ai cum să câștigi așa"

Pan Zhanle, rivalul lui David Popovici, noul rege al probei 100 m liber, acuzat de dopaj: "Nu este posibil. Nu ai cum să câștigi așa"

Pan Zhanle, rivalul lui David Popovici, noul rege al probei 100 m liber, acuzat de dopaj: "Nu este posibil. Nu ai cum să câștigi așa"

Pan Zhanle, un tânăr înotător de 19 ani din China, a reușit o performanță remarcabilă miercuri seară, devenind campion olimpic la proba de 100 m liber.

Gallery

​El a obținut aurul cu un nou record mondial, oprind cronometrul la 46:40. David Popovici, tot de 19 ani, a câștigat medalia de bronz cu un timp de 47:49, în timp ce argintul a fost revendicat de australianul Kyle Chambers, cu 47:48.

Totuși, această cursă fulminantă a generat suspiciuni. Brett Hawke, fost înotător și antrenor, a insinuat că performanța lui Pan Zhanle ar fi rezultatul dopajului.

Hawke și-a exprimat frustrarea și neîncrederea, afirmând că, după 30 de ani de studii și experiență în înot, o astfel de victorie nu este plauzibilă fără o formă de trișare. El a subliniat că acest lucru nu are legătură cu naționalitatea sau persoana sportivului, ci cu imposibilitatea de a câștiga la o asemenea diferență în această probă.

”Uite, o să fiu sincer, sunt nervos după acea cursă. Sunt nervos pentru mai multe motive. Prietenii mei sunt cei mai rapizi înotători din istorie, de la Rowdy Gaines, la Alex Popov, la Gary Hall Jr, Anthony Irvin și până la 'Regele' Kyle Chalmers.

Îi știu foarte bine pe acești oameni, îi studiez de 30 de ani. Am studiat acest sport, am studiat viteza, o înțeleg. Sunt un expert în asta, cu asta mă ocup, ok? Sunt supărat acum, pentru că nu câștigi la 100 m liber la o lungime de un corp. Pur și simplu nu o faci.

Nu este posibil să câștigi la o lungime de un corp. Nu îmi pasă ce spune oricine. Nu e vorba de rasă, nu e vorba de o persoană anume sau de o nație, este doar ceea ce văd și ce știu.

Nu e adevărat, nu ai cum să câștigi așa. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy... Nu îi bați pe acești tipi la o lungime de un corp, la 100 m liber. Nu este uman posibil, deci nu îmi spuneți, nu îmi băgați pe gât (n.r.- medalia de aur). Nu e reală”, a spus Hawke, potrivit Daily Mail.

Pan Zhanle, suspus la 29 de teste 

Deși numele lui Pan Zhanle nu a apărut în scandalurile de dopaj dezvăluite de New York Times și postul german ARD, înotătorul chinez a fost supus numeroaselor teste antidoping.

"Anul trecut am efectuat 29 de teste şi nu am avut niciodată unul pozitiv", a spus Pan Zhanle, menționând că în perioada mai-iulie a acestui an a fost testat de 21 de ori, toate rezultatele fiind negative.

"Astăzi am efectuat deja un al doilea test. Toate testele au fost făcute în procedura normală... Deci nu este o problemă mare", a adăugat el.

Sursa foto: Getty 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni