• PRO TV
  • Adevăratul motiv pentru care sportivii își mușcă medaliile după curse. Un olimpic a rămas cu dintele ciobit în urma experienței

Adevăratul motiv pentru care sportivii își mușcă medaliile după curse. Un olimpic a rămas cu dintele ciobit în urma experienței

Adevăratul motiv pentru care sportivii își mușcă medaliile după curse. Un olimpic a rămas cu dintele ciobit în urma experienței

Unele dintre cele mai viralizate imagini cu sportivii după competițiile importante sunt cele în care aceștia își mușcă medaliile. De unde a pornit acest ritual? Sunt mai multe teorii, pe care publicația Daily Mail le expune într-un articol.

Aparent, mușcarea medaliei și-ar avea originile în perioada “Goanei după aur” din California, în anii 1800, când căutătorii testau dacă era aur adevărat mușcând din el. Unii specialiști spun că, deoarece aurul este mai moale decât argintul sau bronzul, o modalitate de a verifica dacă medalia este autentică este să muști din ea.

Alții spun că fotografii sunt, de fapt, de vină pentru răspândirea acestui obicei. David Wallechinsky, președintele Societății Internaționale a Istoricilor Olimpici, a declarat pentru CNN în 2012 că sportivii mușcă medaliile pentru că li se cere acest lucru de către cameramani și fotografi.

​Sursa foto: Getty Images

"A devenit o obsesie pentru fotografi," a spus Wallechinsky. "Cred că o văd că pe o fotografie iconică, ca ceva ce poți vinde probabil. Nu cred că este ceva ce sportivii ar face probabil de la sine".

Nu se știe însă clar când a început acest obicei. Daily Mail spune că ritualul ar fi apărut pentru prima dată în 1991, după victoria echipei de ștafetă 4x400m a Marii Britanii.
Mușcarea medaliei se poate lăsa și cu efecte secundare neplăcute: David Moeller, un concurent german la sanie, care a participat la Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010, a spus că și-a ciobit un dinte după ce a mușcat din medalia sa de argint.

Ce conțin medaliile de aur de la Jocurile Olimpice

Conform Oxford Economics, o medalie de aur olimpică costă aproximativ 950 de euro și nu este făcută complet din aur. Aceasta conține aproximativ șase grame de aur, restul medaliei fiind compus din argint.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni