După ce Alfred Bulai, profesor la SNSPA, a fost acuzat de hărțuire sexuală și după ce i s-a deschis dosar penal, apar și alte probleme.
Mai precis, este menționat numele profesorului Marius Pieleanu, tot de la SNSPA, acuzat de aceleași practici. Mai multe foste studente au apărut în presă și în mediul online cu acuzații la adresa acestuia, iar numele care se remarcă este chiar cel al Anei Birchall, fost ministru de justiție și actualmente candidat la Președinția României.
Aceasta a scris inițial un text pe Facebook, însoțit de o fotografie din 2012:
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, „vreau să te fac vedetă”, „ești prea frumoasă ca să fim amici”. Când eu eram hărțuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu în 2008, unde erau marii bărbați de stat să mă apere? De ce, după ce presa a scris atunci despre modul scârbos în care Pieleanu mă agresa, nu a existat nicio investigație de presă, iar marele profesor a continuat să fie chemat în studiourile de televiziune?
Când, în același an, 2008, a început una dintre cele mai mizerabile campanii de defăimare și de denigrare cu informații false despre mine, când se spunea că „am apărut în filmulețe erotice cu Mircea Geoană”, unde a fost majoritatea presei, cu atât mai mult cu cât cel care a lansat acea mizerie era coleg de breaslă? Unde au fost cănd toate instanțele de judecată au spus clar că “totul a fost o campanie de defăimare si denigrare cu informații false pentru a mă elimina din politică”?
Unde au fost colegii mei?
Unde a fost Mircea Geoană care, deși știa adevărul, ca un laș, a tăcut și, astfel, a permis ca eu să fiu abuzată și insultată public, la nivel național!
Tot ca un laș tace și acum, deși ar fi trebuit ca măcar acum să aibă un dram de bun simț și să ceară scuze familiei mele, pentru că datorează aceste scuze! A tăcut și tace ca un laș!
Toți știau și nimeni nu a zis nimic.Aceasta este România noastră? Una în care femeilor le este frică să se machieze, ca atunci când merg la școală sau la serviciu să nu care cumva să atragă atenția unui șef care le poate distruge familia, viețile, viitorul?
Aceasta e România noastră, țara în care o femeie măritată, cu copil, trebuie să își pună cariera în cui atunci când are curajul să nu cedeze avansurilor șefului?
Mi s-a făcut rău când am văzut investigația de ieri despre Bulai de la Snoop. Pentru că mi-am dat seama că, deși am suferit enorm, eu sunt norocoasă, nu am trecut prin ce au trecut zecile de victime care au vorbit. Pentru că aveam un soț, o carieră (chiar daca profesional atunci am fost marginalizată), o siguranță pe care fetele abuzate de Bulai și de Pieleanu erau prea tinere să le aibă încă.
Toți știau. Profesorii de la SNSPA știau că atât Bulai, cât și Pieleanu sunt doi prădători sexuali. Colegii din PSD știau de la mine ce mi-a făcut Pieleanu.
Presa știa, au scris câteva ziare, dar au preferat să închidă ochii și să promoveze un monstru.
Și atunci când au apărut „filmulețele cu Geoană”, aceeași presă majoritară a preferat să tacă, să nu încerce să afle adevărul, să nu ia in seamă atunci ce am spus eu, o femeie!
S-au mulțumit cu titluri senzaționale, fără să le pese de ce am spus eu!
Aceleași campanii de defăimare le văd reluate și în ultimele luni, de când mi-am anunțat candidatura la președinția României!
Nu m-am lăsat, m-am luptat de una singură și am arătat și demonstrat cu documente, inclusiv câștigând în toate instanțele de judecată, că eu am spus mereu adevărul!
Buboiul s-a spart. Mă bucur enorm pentru generația de femei care vine după noi și care nu va mai trebui să trăiască în frică. Mă bucur enorm pentru generația mea de femei care în sfârșit este auzită.
Salut curajul femeilor extraordinare care au vorbit în ancheta despre Bulai. Le aștept pe toate celelalte victime ale șefilor, profesorilor, colegilor, bărbaților cu puterea-n mână, să spună adevărul. Căci doar așa ne facem bine!
Ulterior, Ana Birchall a mai scris, tot pe contul de Facebook:
"S-au spălat pe mâini, l-au suspendat pe Bulai și cred că au rezolvat criza de PR. Dar ce ne facem cu Pieleanu, ce ne facem cu toți cei care au tăcut, complici, și au râs atunci când noi, femeile, am ieșit public să spunem că suntem hărțuite sexual?
Ce ne facem cu rectorul Remus Pricopie (decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler), domnule președinte Iohannis? De ce nu ieșiți public să adresați o problemă uriașă pentru societatea românească: abuzul de putere, misoginismul sistemic, hărțuirea sexuală practicată în toate mediile, nu numai universitar, ci și în mediul politic?
Nu mă aștept ca Remus Pricopie să-și dea demisia din funcția de rector al SNSPA, doar a zis că nu știa nimic. Dar eu întreb: ce face Parchetul, ce fac instituțiile statului, deschid o anchetă ca să vadă cine știa, ce știa și de când se știa sau luăm de bune declarațiile oamenilor de care avem nevoie în campania prezidențială? Punem batista pe țambal și sperăm să treacă și scandalul ăsta, și alte generații de femei să fie nenorocite doar pentru că au vrut să facă școală în România Educată a cavalerilor Serviciului Credincios?"
Pe site-ul politice.ro, Marius Pieleanu este prezentat drept Conferențiar Universitar Doctor și prodecan al Facultății de Științe Politice.
Cursuri predate: Managementul organizaţiilor, Devianţă şi control social, Asistenţă socială, Sociologia organizaţiilor
Interese de cercetare: Managementul organizaţiilor, Devianţă şi control social, Asistenţă socială, Sociologia organizaţiilor
Scurtă descriere: Marius Pieleanu este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Stiinţe Politice, Catedra de Sociologie din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi Director al Departamentului de Învăţământ la Distanţă din cadrul aceleiaşi facultăţi. Îşi începe activitatea didactică şi de cercetare în 1992, la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie, secţia Asistenţă Socială. În 1993 realizează un stagiu de specializare în asistarea post-penală şi în reforma administrativă a sistemului penitenciar la Maastricht, în Olanda. În 1996 devine doctor în sociologie la Universitatea Bucureşti, cu teza "Devianţa socială şi consumul de alcool în România anilor ’90”. În prezent este titular de curs al disciplinelor: Managementul organizaţiilor, Devianţă şi control social, Asistenţă socială, Sociologia organizaţiilor, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice. În 1999 publică volumul de autor “Devianţa socială şi consumul de alcool în România anilor ‘90”. A participat de asemenea, în calitate de co-autor sau coordonator ştiinţific, la realizarea unor lucrări precum: “Valori democratice şi respectarea drepturilor omului în activitatea poliţiei” (1995), “Statul de drept şi strategia relaţiei poliţie–comunitate” (1995), “Respectarea drepturilor omului şi combaterea fenomenului criminalităţii din România” (1997), “Manual de sociologie pentru clasa a-XI-a” (2006).Din 1990 este membru al Asociaţiei Sociologilor din România.
FOTO: CAPTURĂ YOUTUBE SNSPA/ INSTAGRAM SNSPA
ȘTIRILE PRO TV