• PRO TV
  • Câți bani primește David Popovici după ce a cucerit medalia de AUR la JO 2024:"A fost o luptă de câini, fix aşa aş descrie-o"

Câți bani primește David Popovici după ce a cucerit medalia de AUR la JO 2024:"A fost o luptă de câini, fix aşa aş descrie-o"

Câți bani primește David Popovici după ce a cucerit medalia de AUR la JO 2024:"A fost o luptă de câini, fix aşa aş descrie-o"

David Popovici a devenit primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc. Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, luni seara, după o cursă fabuloasă.

Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi decât Richards (1 min 44 sec 74/100).

Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1 min 44 sec 79/100.

Câți bani va lua David Popovici

În urma cuceririi medaliei de aur la JO 2024, David Popovici va fi răsplătit de Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu 140.000 de euro, potrivit spuselor Elisabetei Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.

Nici sumele pentru câștigătorii medaliilor de argint și bronz nu sunt mici deloc. Astfel, câștigătorul medalie de argint va primi 100.000, iar pentru medalia de bronz, 60.000 de euro.

„140.000 de euro pentru o medalie de aur, 100.000 de euro pentru o medalie de argint și 60.000 de euro pentru o medalie de bronz.

Singurele premieri în euro sunt la Jocurile Olimpice. În rest, avem echivalentul în lei. Banii sunt oferiți de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. La noi, doar statul premiază campionii sau medaliații olimpici. În alte țări există sponsori”, a declarat Elisabeta Lipă pentru iamsport.ro.

David Popovici: Pur şi simplu nu mi-a păsat de medalie, aşa am câştigat

"Ieri am spus că habar nu am dacă voi câştiga sau nu, pentru că pur şi simplu nu mi-a păsat de medalie, aşa am câştigat. Nu ăsta este obiectivul, obiectivul este să te simţi bine, să vii la Jocurile Olimpice, să concurezi împotriva celor mai buni din lume. Este un privilegiu doar să fii aici, aşa că pentru că nu am luptat pentru medalie, am reuşit să câştig. A fost o luptă de câini, fix aşa aş descrie-o. Pe ultimii 50 de metri l-am văzut pe american că e în faţa mea. Chiar dacă nu te uiţi la ei îi simţi acolo în ceafă. Chiar dacă nu m-am uitat la ei, nu mi-am permis nici pentru o secundă să o las moale. Nu trebuia să plec nici prea tare, nici prea încet, am făcut exact cursa pe care trebuia să o fac. Bineînţeles că mă bucur pentru medalie şi mă bucur că am făcut istorie pentru un înot", a declarat Popovici la zona mixtă.

"Mi-am dat seama că am câştigat când am atins plăcuţa, pentru că ele au nişte lumini pe ele, dacă atingi primul e o singură lumină, al doilea două lumini, al treilea trei lumini, şi am văzut instant că sunt primul. Euforie, lacrimi şi la mine, nu sunt eu cel mai deschis, dar am plâns şi eu, când am dat primul interviu celor de la TVR. Îmi dădeau lacrimile, inclusiv pe podium, m-am abţinut cu greu. Când eram mic mă uitam la Jocurile Olimpice, la Michael Phelps, la cum este ridicat steagul tuturor celorlalţi campion olimpici, cum i se ridică steagul şi am visat la acest moment. La 11 ani aveam tortul meu, a fost cu Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Adică eu de la 10-11 ani ştiam că îmi doresc să ajung la Jocuri şi dacă eu am reuşit, un băiat născut crescut în Pantelimon şi Titan, adică nimic special, dar de fapt este special, dacă eu am reuşit, un băiat complet obişnuit, absolut oricine poate, prin determinare, perseverenţă, muncă", a completat Popovici.

Popovici, care a adus prima medalie României la JO 2024, va mai evolua la Paris şi în proba de 100 m liber, ale cărei serii sunt programate marţi (12:15), când vor avea loc şi semifinalele (21:30).

Foto Imago

Jocurile de la Paris sunt în buzunarul tău, de la ceremonia de deschidere până la ultima medalie! Cu VOYO ai acces LIVE la canalele TVR și poți urmări Jocurile de la Paris de oriunde vrei tu, pe orice device!
*Program disponibil prin retransmisia integrală și nealterată a canalelor TVR conform regulilor must-carry

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni