Un bărbat din București, aflat în grupa de vârstă 60 – 69 de ani, este primul caz din România de infectare cu virusul West Nile din această vară, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Infecția cu virusul West Nile este o boală transmisă de țânțari. Nu există vaccin împotriva acestei boli.
”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţă INSP.
Simptome infecție cu virusul West Nile
În multe situații, cei infectați cu West Nile nu au simptome, dar sunt și cazuri în care apar cinci simptome ce pot fi recunoscute uşor: febră mare, dureri de cap, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină.
În București, Primaria Capitalei a intervenit cu tratamente suplimentare de combatere a ţânţarilor adulţi pentru diminuarea pericolului infectării cu virusul West Nile. CMEIB efectuează al optulea tratament de combatere a larvelor de ţânţari, în zonele din imediata vecinătate a malurilor de lac: Lacul Herăstrău, Lacul Morii, Cişmigiu, Tei, Circului, Naţional, Floreasca, Tineretului, Carol, Titan, Morarilor, Sticlăriei, Griviţa, Băneasa, Străuleşti şi Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia.
Infecția cu West Nile
Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.
În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari.
Virusul West Nile - Recomandările INSP pentru populație
Pentru a evita infectarea, oamenii sunt sfătuiţi să:
- evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
- utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari,
- împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre),
- asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei,
- îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Foto Imago