ß
A mai trecut un 4 iulie sarbatorit cu festivitati peste tot in Statele Unite. Exista, insa, natiuni care nu au nimic de sarbatorit. Saracia si violentele coplesesc populatiile, aflate in permanenta lupta pentru supravietuire.
10. Coasta de Fildes
Sfasiata de violente, care au inceput cand Alassane Outtara a castigat alegerile prezidentiale, fiind sustinut de o grupare mica, insa recunoscuta pe plan international, tara a ajuns rapid si la un declin in plan economic.
Laurent Gbagbo, presedintele in exercitiu, a refuzat sa demisioneze, ceea ce a dus la un conflict de proportii care s-a incheiat cu moartea a cel putin 1200 de civili. Pe 11 aprilie 2011 casa lui Outtara a fost luata cu asalt, iar el a ajuns in captivitate; pe 6 mai 2011, Alassane Outtara a fost investit presedinte, iar acum trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta tara.
9. Irak
In 2003, cand au invadat Irak-ul americani nu stiau ca vor sta acolo pentru mult timp. Cand s-au mai domolit violentele, trei milioane de irakieni au fugit in alte tari. 22,9% din popilatie traieste in saracie, rata de alfabetizare este de 78%, iar 17,5% din populatie se afla in somaj. Irakul este in pericol sa ajunga un satelit al Iranului.
8. Republica Centraficana
Este cotata drept una dintre tarile cel mai putin dezvoltate, iar in mod ironic, o statistica din 2008, evidentia faptul ca exista patru masini la 1000 de locuitori, populatia tarii fiind la vremea respectiva de 4.422.000.
Republica Centrafricana, care are una dintre dintre cele mai mici sperante de viata din lume, este in convalescenta dupa un razboi civil in urma caruia 10.000 de case au fost arse, sute de civili ucisi si 212.000 de persoane stramutate.
7. Afganistan
Tara a cazut in haos, dupa ce a fost eliberata de talibani. Afganistanul este condus de Hamid Karzai, un birocrat corupt care pare nepotrivit sa scoata la liman o natiune saraca. Abuzurile impotriva femeilor sunt comune, rata mortalitatii infantile situeaza tara pe locul opt in lume, iar speranta de viata este de pana la 44 de ani.
6. Zimbabwe
Aceasta natiune din Africa de Sud este printre cele mai sarace din lume si are, de asemenea, una dintre cele mai mici sperante de viata. In Zimbabwe este una dintre cele mai de temut dictaturi, intretinuta de presedintele Robert Mugabe, care traieste in lux, in timp ce mii de locuitori mor de foame, si de partidul de guvernamant care conduce prin violente, care au devenit comune pentru o populatie terorizata. Tara detine un record inspaimantator - are una dintre cele mai mare rate de imbolnaviri cu HIV.
5. Haiti
Cutremurul din 2010 a ucis mii de vieti, inclusiv 20% dintre functionarii civili. Ajutorul international a sosit cu intarziere, sute de haitieni au fost stramutati, iar multi au fugit din tara. In urma cataclismului natural din 2010, Haiti a urcat in topul tarilor sarace.
4. Republica Democrata Congo
In estul tarii, militiile armate terorizeaza satele, iar la fiecare ora sunt violate 48 de femei - este o adevarata epidemie de violuri in tara cu unele dintre cele mai bogate resure naturale, care, paradoxal, este una dintre cele mai sarace si mai slab dezvoltate tari de pe pamant. In ultimii 12 ani, in Congo au murit mai multe persoane decat in orice conflict de la al doilea razboi mondial incoace.
3. Sudan
Cel mai mare stat din Africa tocmai s-a scindat in doua: pe 9 iulie Sudanul de Sud a devenit stat independent si astfel a scapat de sub conducerea unuia dintre cei mai sangerosi dictatori - Omar-al-Bashir. Daca este posibil ca statul nou format sa scape si de saracie ramane de vazut, deoarece negocierea frontierei dintre Sudanul de Nord si cel de Sud, intre care au fost de-a lungul timpului doua conflicte majore (1955 - 1972 si 1985 - 2005) nu le-au lasat prea multe resurse celor din sud.
2. Ciad
Mare parte din bugetul natiunii este dirijat spre arme, necesare pentru a indeparta grupurile de rebeli. SIDA face ravagii, Idriss Deby, presedintele-dictator, va conduce un sfert de secol, atata timp ce urmatoarele alegeri sunt abia in 2016, doar 23% dintre locuitori au acces la apa curenta, iar speranta de viata este de pana la 49 de ani.
1. Somalia
3 din 10 milioane de somalezi au nevoie de asistenta umanitara intr-o tara in care este stapana anarhia. In Somalia se afla mai multe grupari islamice de terorisi, iar Al-Qaeda se simte si ea in largul ei in aceasta tara in care guvernul se luta sa detina controlul macar asupra capitalei - Mogadishu.
Gallery