• PRO TV
  • (P) Determinarea alaninaminotransferazei: când și de ce este indicată

(P) Determinarea alaninaminotransferazei: când și de ce este indicată

(P) Determinarea alaninaminotransferazei: când și de ce este indicată

Alaninaminotransferaza (GPT/ALT/ALAT) este o enzimă care se găsește în principal în celulele hepatice (ficat), dar și în cantități mai mici în rinichi, miocard, mușchi scheletici și pancreas. Este considerată un marker important pentru evaluarea funcției hepatice, fiind frecvent utilizată în diagnosticarea diverselor afecțiuni ale ficatului.

Continuă să citești pentru a afla mai multe despre situațiile în care poate fi recomandată o analiză pentru determinarea nivelului alaninaminotransferazei și ce informații poate oferi un astfel de test!

Când poate fi indicată determinarea alaninaminotransferazei?

Determinarea alaninaminotransferazei este o analiză cu ajutorul căreia pot fi depistate diverse probleme de sănătate, inclusiv din faza incipientă, înainte de apariția simptomelor și semnelor. Poate fi indicată în diagnosticul și monitorizarea bolilor hepatice, inclusiv în cazul hepatitelor virale precum hepatita B, ciroza hepatică, fibroza hepatică progresivă sau insuficiența hepatică fulminantă.

De asemenea, testul este folosit în diferențierea icterului hemolitic de icterul hepatic, în diagnosticarea și monitorizarea steatozei hepatice, tumorilor metastatice hepatice, icterului obstructiv, mononucleozei infecțioasă, pancreatitelor, traumatismelor ori arsurilor severe. Totodată, poate fi indicat în cazuri de consum de droguri sau când apar simptome precum greața, durerile abdominale sau icterul.

Ce indică valorile scăzute sau crescute ale alaninaminotransferazei?

Valorile alaninaminotransferazei constituie un indicator important al funcției hepatice și a altor afecțiuni ale organismului. Valorile scăzute ale ALT pot fi determinate de o serie de factori. Diverse tipuri de cancer, inclusiv cele cu localizări variate, pot duce la scăderea nivelului acestei enzime. Totodată, un deficit de vitamina B6, care joacă un rol esențial în metabolism, poate duce la valori scăzute. La pacienții dializați sau la cei care suferă de infecții urinare, nivelul ALT poate fi, de asemenea, redus. Anumite medicamente pot interfera și ele cu nivelul normal al acestei enzime.

Pe de altă parte, valorile crescute ale ALT sunt deseori un semnal de alarmă pentru boli hepatocelulare, ciroză alcoolică, tumori metastatice hepatice, icter obstructiv și hepatitele virale sau toxice. Mononucleoza infecțioasă, pancreatitele, infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă, polimiozitele, arsurile severe și traumatismele musculare pot duce și ele la valori crescute ale enzimei. Anumite medicamente și substanțe toxice pot provoca, de asemenea, o creștere ușoară a ALT.

Ce factori pot interfera cu rezultatele analizei?

Interferențele în rezultatul analizei alaninaminotransferazei pot apărea în diverse contexte, acestea fiind legate atât de factori endogeni, cât și de factori exogeni. În timpul sarcinii, de exemplu, s-a observat că valorile alaninaminotransferazei sunt ușor mai scăzute.

Consumul anumitor medicamente și substanțe toxice pot determina variații ale valorilor alaninaminotransferazei. În cazul cetoacidozei diabetice, o afecțiune severă care se poate dezvolta la persoanele cu diabet zaharat, valorile ALT pot prezenta false scăderi, în timp ce o hemoliză accentuată poate indica valori fals crescute ale alaninaminotransferazei. În plus, o concentrație crescută de bilirubină în sânge poate interfera cu valorile ALT, determinând rezultate neconcludente.

În cazul unor boli hepatice severe, cum ar fi fazele finale ale cirozei hepatice, valorile alaninaminotransferazei pot fi scăzute. De asemenea, în uremie, faza finală a insuficienței renale, valorile acestei enzime pot fi alterate. Este importantă menționarea faptului că aceste interferențe pot influența rezultatele, astfel că interpretarea acestora trebuie făcută în contextul clinic al pacientului și în corelație cu alte analize și investigații.

Testul ALT este frecvent folosit pentru a evalua sănătatea ficatului, însă nu este suficient pentru a stabili un diagnostic. De aceea, este adesea utilizat împreună cu alte teste de funcție hepatică, cum ar fi aspartataminotransferaza (AST), bilirubina și fosfataza alcalină, pentru a obține o imagine completă a sănătății ficatului.

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru recomandări privind analizele necesare în vederea evaluării sănătății tale și/sau interpretarea rezultatelor acestora, programează-te la o consultație de specialitate!

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/tgp

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hepatita-virala-cronica-b-cauze-simptome-tratament

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni