• PRO TV
  • O româncă și iubitul ei au petrecut două luni pe munte în Canada și povestește cum au reacționat când au întâlnit urși în calea lor: „Am învățat ceva despre comportamentul lor...”

O româncă și iubitul ei au petrecut două luni pe munte în Canada și povestește cum au reacționat când au întâlnit urși în calea lor: „Am învățat ceva despre comportamentul lor...”

O româncă și iubitul ei au petrecut două luni pe munte în Canada și povestește cum au reacționat când au întâlnit urși în calea lor: „Am învățat ceva despre comportamentul lor...”

După tragedia din Bucegi, unde a murit o fată atacată de urs, mai mulți oameni au reacționat pe rețelele sociale. Alpiniști, salvatori sau, pur și simplu, iubitori ai muntelui au fost profund mișcați de cele întâmplate. Bianca Apostol, o româncă pasionată de drumeții, care a cutreierat munții în multe țări ale lumii, vorbește despre experiența ei, când a dat nas în nas cu ursul.

Bianca Apostol povestește care a fost reacția ei când a văzut un urs la o distanță foarte mică. 

„De foarte mulți ani merg împreună cu partenerul meu, Daniël, în drumeții pe munte. Și când spun drumeții, mă refer la trasee lungi, mici expediții de până la doua săptămâni în șir câteodată, când ne organizăm cu multă vreme dinainte, cărăm singuri echipamentul, mâncarea etc. Am fost cam prin toate zonele din România, dar și în străinătate: Patagonia, Kyrgyzstan, Georgia, Islanda, Norvegia etc. Dar cea mai relevantă experiență pe acest subiect am avut-o în Canada.
Acum doi ani am petrecut două luni pe poteci în Canadian Rockies și British Columbia. Bineînțeles, o prima îngrijorare când am planificat drumețiile au fost urșii”, își începe ea povestirea. 

Femeia spune că pe parcursul a două luni s-au întâlnit de câteva ori cu ursul.

„Pe parcursul timpului petrecut în backcountry în Canada, am învățat câte ceva despre urși, comportamentul lor și cum să te comporți și tu în cazului unei întâlniri. În prima zi  (în Canada) am zărit un urs grizzly cam la 20 de metri depărtare. Eram singuri acolo, ne-am speriat, nu ne-am mișcat, însă ursul era complet dezinteresat de noi. La a doua întâlnire cu ursul pe traseu în Canada, am fost mai pregătiți mental. Noi veneam dintr-o direcție pe potecă, ursul din partea opusă și pentru că nu aveam vizibilitate, într-o curbă, am dat aproape cap în cap cu el. De data aceasta a fost un black bear. Ursul a sărit un pic speriat, surprins, noi la fel. Însă ne-am păstrat calmul și după cum citisem, am luat spray-ul la îndemână (acesta se folosește numai în cazul unui eventual atac, nu doar la o simpla întâlnire pentru că dacă ursul nu arată semne de agresivitate folosirea spray-ului s-ar putea să-l enerveze), ne-am mișcat ușor un pic în spate și am coborât mai jos de pe potecă, printre copaci. Ni s-a explicat că urșilor le place să folosească și lor potecile, și când dai peste el trebuie să îl lași să treacă (nu să alergi, că atunci te vede ca pe o pradă și oricum el aleargă mai repede decât tine). I-am vorbit calm să audă că suntem oameni. Nu țipat, pentru că țipatul îl derutează și ar putea stârni comportament defensiv. Ursul a trecut și și-a văzut de treaba lui. Atașez un video”.

„În cazul în care ursul venea de exemplu din aceeași direcție în spatele nostru asta nu însemna automat că ne urmărește și este un atac. La fel ca omul, ursul folosește câteodată și el poteca și este nedumerit cum să se comporte în prezența ta. Tu te dai la o parte, el merge înainte și își continuă fiecare drumul lui. Grizzly-ul pe care îl întâlnisem în prima zi de hiking nici măcar o privire nu ne-a aruncat, a trecut așa cu ‘aroganță’ prin fața noastră pe când noi am fost complet marcați de prezența lui, o frica combinată cu fascinație. Ursul negru (mult mai mic ca și mărime decât un grizzly) însă, după cum se vede în video a fost un pic stresat; la fiecare pas a întors un ochii să vadă ce facem”, a relatat Bianca. 

Ce spune Bianca despre comportamentul agresiv al urșilor

„Atacurile sunt de două feluri: cel mai comun, defensiv, și extrem de rar, prădător. Dacă alergi sau mergi pe bicicletă și ai o viteză mai mare decât când mergi la pas, s-ar putea să îl iei pe urs prin surprindere, iar el să atace defensiv. Când ești la plimbare, mergi îndeajuns de încet ca ursul sa aibe timp să se ferească de tine și cel mai probabil va evita să se apropie. Atacul prădător este extrem, extrem de rar, neobișnuit si aparte. De exemplu un urs în Canada s-ar putea să atace agresiv dacă înainte de hibernare nu s-a îngrășat îndeajuns de mult și este disperat. Statistic vorbind, șansele sunt mult mai mari să mori de la înțepătura unei albine decât mușcat de urs”.
Iată ce trebuie să porți în rucsac când pleci pe munte: 
„Eu am în rucsac mereu un bear bell, ca măcar mental ma simt mai safe. Însă canadienii au făcut mișto de mine; ei îl numesc ‘dinner bell’ - adică anunți ursul că cina e gata, să vină la tine. Și mai se găsesc de vânzare și niște bear horns, care la fel nu sunt dovedite ca funcționează, dar turiștii le cumpără, ‘sa fie acolo’. In ceea ce privește ‘accesoriile’ de protecție, din câte m-am informat eu numai bear spray-ul are un (evident, limitat) efect în caz de atac, iar pentru depozitarea mâncării exista bear canisters care ori pot fi împrumutate ori cumpărate (sunt destul de scumpe) și folosite în locurile foarte izolate unde nu există deja infrastructură amenajată de parc.
În Canada am fost informați că inclusiv cremele, săpunurile, parfumurile sau pasta de dinți atrag urșii și că acestea trebuie ținute la departare de cort, la fel ca și mâncarea”.
După experiența sa din Canada, românca spune că la ei sunt mult mai multe panouri informative despre felul în care trebuie să te comporți dacă întâlnești un urs decât în România.
Citește și:
Sursă foto: Facebook 
Vezi și: 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni