• PRO TV
  • Mare grijă în vacanță! Boala pe care o putem lua și de la cazările de lux. Dermatolog: "Observăm leziuni pe abdomen"

Mare grijă în vacanță! Boala pe care o putem lua și de la cazările de lux. Dermatolog: "Observăm leziuni pe abdomen"

Mare grijă în vacanță! Boala pe care o putem lua și de la cazările de lux. Dermatolog: "Observăm leziuni pe abdomen"

Concediul se dovedeşte uneori o experienţă neplăcută, din cauza bolilor care pot fi contactate când suntem plecați în vacanță.

Printre aceastea se numără și o boală extrem de contagioasă pe care o putem lua chiar dacă ne cazăm în hoteluri de 5 stele.

Doctorul Oana Firescu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a afirmat, că sunt pacienţi care se prezintă la medic cu scabie pe care ar fi putut să o ia din hoteluri, chiar şi din hoteluri de 5 stele, deoarece lenjeria se schimbă, însă păturile nu.

Avem în dermatologie cazuri de scabie, râie. Avem acum şi înţepături de ploşniţe şi toate bucuriile care vin la pachet, inclusiv cu cazările la hotel. Şi da, există scabie pe care putem să o luăm şi de la hotel de 5 stele şi se pot exacerba toate afecţunile acestea fotosensibilizante: lupus ertematos sau rozacee. Pacienţii aceştia ştiu ce să facă.

La scabie pacientul iniţial consideră că e vorba de o alergie pentru că apar nişte bubiţe, nu mai e ca odinioară, la mâini. Pot săapară nişte leziuni micuţe în general la nivelul burţii, pe abdomen, dar şi la nivelul mâinilor, pe fese, care apoi se înmulţesc. Una dintre caracteristici este că nu cedează la antihistaminice. Când luăm o săptămână - două şi observăm că avem o mâncărime şi această mâncărime este una nocturnă, e foarte poibil să fie un parazit.

Parazitul se transmite când avem contact piele pe piele. E adevărat că cel mai adesea se ia noaptea, atunci când dormim în respectiva încăpere. La hotel, de exemplu, se schimbă lenjeria, dar nu se schimbă pătura. Dacă ai tras lozul câştigător şi ai venit după o persoană bolnavă, ai şanse să iei şi tu. La fel când încercăm nişte haine. Ar trebui să fie o regulă aceasta, să spălăm hainele, după ce le cumpărăm”, a declarat Oana Firescu, marţi, la Medika TV.

Ce este și cum se manifestă scabia (râia)

Scabia, cunoscută și sub numele de râie, este o afecțiune dermatologică ce este cauzată de un parazit microscopic. Această infecție cutanată provoacă mâncărime intensă și poate fi extrem de contagioasă. Transmiterea se face prin contactul direct cu o persoană infectată, prin contact piele pe piele, inclusiv prin contact sexual, dar și prin contact cu obiecte contaminate (lenjeria de pat, prosoape sau haine). Simptomele tipice ale scabiei includ mâncărime persistentă și erupții cutanate în formă de mici vezicule sau noduli pe tot corpul. Există o suspiciune de scabie atunci când avem câteva caracteristici îndeplinite:

• pruritul/mâncărimea – generalizată, intensă pe timp de noapte,
• constatările clinice
• istoricul – de exemplu, context pozitiv pentru contaminare,
• boală observată la contacte apropiate,
• examinarea microscopică ce identifică acarieni, ouă sau fecale („scybala”)

Tratamentul constă în aplicarea unui unguent sau a unei loțiuni specifice, precum și în luarea unor măsuri de igienă riguroase pentru a preveni răspândirea infecției. Prevenirea răspândirii scabiei implică evitarea contactului direct cu persoanele infectate, spălarea regulată a lenjeriei de pat și a hainelor la temperaturi ridicate și evitarea utilizării obiectelor personale ale altora.

Tratamentul local trebuie aplicat pe toate regiunile pielii, inclusiv scalpul, regiunea inghinală, buricul, organele genitale externe, spațiile interdigitale de la mâini și de la picioare și pe pielea de sub unghii. Unguentul trebuie lăsat pe timp de noapte (8-12 ore). Se recomandă o a doua aplicare după 7-14 zile. După aplicarea tratamentului, pacienții trebuie să își schimbe hainele.

Toate persoanele care au intrat în contact cu pacientul trebuie tratate simultan pentru a evita reinfectarea.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni