Noi detalii cutremurătoare ies la iveală despre tragedia de la Jepii Mici, unde un urs a ucis o tânără în vârstă de 19 ani.
Gallery
Maria era împreună cu iubitul său în momentul atacului. Băiatul este acum în stare de șoc și nu își poate reveni.
Potrivit noilor informații, Maria a fost ucisă de urs chiar în timp ce vorbea cu dispecerii de la 112. Ea a cerut ajutor disperat după ce a văzut că ursul se apropie de ea. Salvatorii montani au fost și ei profund marcați de această tragedie.
"A fost ceva groaznic! Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă", au declarat, pentru Digi24.ro, reprezentanții Salvamont Prahova.
Conform informațiilor, primul apel la 112 a fost înregistrat marți după-amiază, de la iubitul tinerei. Acesta a anunțat disperul Salvamont că se află pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și că el și iubita lui sunt foarte speriați deorece sunt urmăriți de un urs.
"Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic", a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Maria a sunt și ea la 112 și a cerut ajutor. Dispecerii spun că tânăra era îngrozită, deoarece ursul se apropia periculos de ea.
"Era îngrozită... vă dați seama, țipa: 'Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'", a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Din păcate, conversația s-a încheiat brusc, câteva secunde mai târziu.
"Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii", a mai spus Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Intervenția salvamontiștilor a fost dificilă, deoarece ursul este în continuare agresiv și a sărit să îi atace și pe ei.
"A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de "pradă" și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei", a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
"Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului", a adăugat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Tragedia de la Jepii Mici a șocat pe toată lumea. Inclusiv salvamontiștii au declarat că nu au mai întâlnit de mult un atac atât de violent al unui urs. Specialiștii spun că urșii atacă în general dacă se simt amenințați.
"În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi.
Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, daca s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești!", a declarat pentru sursa citată, Ioan Mihai Pop, specialist în urși.
De asemenea, specialiștii exclud varianta ca ursul să fi devenit mai agresiv din cauza caniculei.
"Nu cred că un animal sălbatic devine agresiv din cauza caniculei. În timpul zilei se adăpostesc și, totuși, în zona montană, în pădure nu e atât de cald."
Autoritățile din județul Prahova urmează să efectueze, cel mai probabil miercuri, analize pentru a determina dacă ursul care a atacat mortal o turistă pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi era turbat.
„Așteptăm să primim animalul pentru a realiza un examen anatomo-patologic și pentru a detecta prezența virusului rabic”, a declarat pentru News.ro, miercuri, George Stratulat, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova. El a precizat că probele biologice vor fi analizate inițial la Ploiești și ulterior trimise la București pentru confirmare.
Între timp, s-a deschis o anchetă pentru a verifica legalitatea intervenției de eliminare a ursului prin împușcare, operațiune efectuată de urgență marți seară de către o echipă de intervenție conform OUG 81/2021.
„Procuratura va evalua și legalitatea împușcării ursului. Din verificările efectuate până acum, s-a constatat o stare de necesitate care a impus eliminarea ursului prin împușcare pentru a preveni alte incidente negative”, au informat miercuri reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Prahova.
Sursa foto: arhivă Pro TV