ß
  • PRO TV
  • 5 tips & tricks pentru o relație fericită de la un cuplu de psihoterapeuți, Ion Andrei Puican și Oana Puican

5 tips & tricks pentru o relație fericită de la un cuplu de psihoterapeuți, Ion Andrei Puican și Oana Puican

5 tips & tricks pentru o relație fericită de la un cuplu de psihoterapeuți,  Ion Andrei Puican și Oana Puican

Relațiile de cuplu implică responsabilitate de ambele părți și pot veni la pachet cu numeroase provocări. Dificultățile dintr-o relație pot afecta nu doar legătura dintre cei doi parteneri, ci și alte aspecte ale vieții lor personale și profesionale. De aceea, este esențial să învățăm să avem relații sănătoase, deoarece o relație de cuplu armonioasă contribuie semnificativ la bunăstarea generală și la împlinirea individuală.

Oana și Ion Andrei Puican, singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc public și deschis despre relații, inclusiv în cadrul unui podcast, ne oferă câteva ponturi pentru fericire în doi.

  1. Comunicarea este cheia - nu doar un clișeu!

Deși este un sfat des auzit, comunicarea este adesea greșit înțeleasă. Ce înseamnă cu adevărat o comunicare eficientă? Nu este suficient doar să vorbești cu partenerul tău, ci și să asculți activ. Adeseori, discuțiile dintre parteneri devin un „duel verbal”, fiecare fiind concentrat mai degrabă pe pregătirea propriei replici, în loc să-l asculte și pe celălalt cu adevărat.

„Comunicarea, în primul rând, se bazează pe a ne asculta unul pe celălalt. Ce înseamnă a ne asculta? De cele mai multe ori, când comunicăm în cuplu, comunicarea se transformă într-un meci de tenis. El trimite către ea. Ea nu ascultă ce spune el, ci își formulează atacul, și invers, bineînțeles. Este, practic, un joc de atacuri reciproce. Și atunci, în momentul în care înțelegem că un cuplu presupune o echipă, presupune a fi în aceeași > și a merge în aceeași direcție, este important să înțelegem că și comunicarea trebuie să fie activă. Eu spun ce vreau să spun, tu mă asculți, nu îți pregătești replica. Asculți ce am eu de spus și încerci să te pui și în pantofii mei, să înțelegi un pic din perspectiva mea”, explică psihoterapeuta Oana Puican.

  1. Practicați „quality time”

Într-o lume dominată de tehnologie, viteză și social media, este tot mai greu să te conectezi cu adevărat cu partenerul tău, departe de device-uri și alte distrageri. Timpul petrecut împreună, conectați emoțional și fizic, poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra relației.

„Dacă îi dai voie cuplului  să aibă măcar un sfert de oră de apropiere, în care doar să stați unul lângă celălalt sau să vă uitați unul la celălalt atunci când vă beți cafeaua, relația și tot ce înseamnă dinamica cuplului crește cu peste 70% în zona de bine, pentru că ești în energia celuilalt”, adaugă și psihoterapeutul Ion Andrei Puican.

  1. Dragostea face minuni

O relație nu se bazează întotdeauna pe iubire. Poate fi vorba de un parteneriat. Cu toate acestea, dragostea face mereu diferența. Îmbrățișările și contactul fizic reduc stresul și creează conexiuni profunde între cei doi parteneri. Studiile arată că un simplu gest de afecțiune, cum ar fi o îmbrățișare zilnică, poate reduce semnificativ nivelul de stres și poate întări legătura dintre parteneri.  

  1. Mai multă atenție la nevoile celuilalt

Într-o relație sănătoasă, partenerii trebuie să își exprime propriile nevoi și să fie atenți la nevoile celuilalt. Această abordare arată grijă și deschidere și poate încuraja partenerul să-și exprime nevoile fără teamă de a fi judecat.

„Să-i asculți nevoile, să ți le exprimi și să fii atent la nevoile celuilalt. Iar dacă unul dintre parteneri nu își cunoaște nevoile, îl întrebi, pentru că o simți, pentru că suntem oameni, pentru că ne simțim. Și cât de frumos poate să fie ca omul de lângă tine să-ți spună >”, explică Ion Andrei Puican.

  1. Terapia poate vindeca ce cuplul nu poate

Nu subestima puterea psihoterapiei, atât de cuplu, cât și individuală. Aceasta poate ajuta la rezolvarea conflictelor și la îmbunătățirea comunicării între cei doi. Să mergi la psihoterapeut este o alegere firească, la fel cum apelăm la la dentist sau cum ne facem  analize medicale de rutină. Terapia nu se adresează doar cuplurilor aflate în criză, ci și celor care doresc să își îmbunătățească relația, să se cunoască mai bine și să prevină potențiale probleme pe termen lung.

„Acum, cuplul, oricât de magic ar fi și este, nu poate să vindece anumite lucruri. La un moment dat, dacă tu ești cu adevărat lângă celălalt, poți să-i spui: >. Și asta încercăm noi să facem și la podcastul nostru >, să normalizăm mersul la terapie”, spune Ion Andrei Puican.

Dezvoltarea și menținerea unei relații sănătoase implică responsabilitate. O relație fericită și sănătoasă cere efort, comunicare activă, timp de calitate petrecut împreună, apropiere fizică și recunoașterea nevoilor reciproce. Terapia de cuplu poate fi un instrument necesar pentru îmbunătățirea relației, dar și terapia individuală.

Puteți învăța să fiți fericiți în cuplu

Dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor în gestionarea relației sau căutați modalități simple de a vă îmbunătăți viața în doi, descoperiți secretul fericirii în cuplu alături de Oana și Ion Andrei Puican, la atelierul „Putem fi fericiți în cuplu”, pe 20 iulie. Cei doi psihoterapeuți vor oferi sfaturi practice și strategii eficiente pentru o relație armonioasă ușor de aplicat în viața de zi cu zi.

Ion Andrei Puican este psihoterapeut și psiholog clinician, formator OH Cards și Panorama Socială, coach, consilier dezvoltare personală și Art Terapeut. Oana Puican este psihoterapeut și psiholog, cu specializare în psiho-nutriție. 

Oana și Ion Andrei Puican formează un cuplu în viață, dar și în viața profesională: sunt singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc deschis, public, despre cupluri, despre ce înseamnă un cuplu fericit și cum să ajungem să trăim astfel de relații. Împreună, realizează podcastul „Să vorbim de vorbă”, un demers care susține firescul mersului la psiholog, prin povești, prin experiențe personale, într-un limbaj obișnuit, plin de empatie și chiar umor. Tot împreună realizează ateliere și cursuri pentru cupluri, parenting sau de dezvoltare personală și scriu articole menite să popularizeze procesul psihoterapeutic.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni