Recentele modificări legislative legate de consumul de droguri au creat îngrijorare în rândul șoferilor. Aceștia riscă să-și piardă permisul de conducere dacă testele de droguri la care sunt supuși ies pozitive.
Cu toate acestea, unii șoferi sunt îngrijorați că rezultatele pot fi fals-pozitive din cauza unor medicamente obișnuite, cum ar fi cele pentru răceală.
O gamă largă de medicamente poate genera rezultate fals-pozitive la testele de droguri efectuate de poliție. Aceasta poate duce la pierderea imediată a permisului de conducere.
Printre aceste medicamente se numără cele care conțin codeină, o substanță activă disponibilă doar pe bază de rețetă sau în combinație cu alte substanțe active în medicamente fără prescripție medicală. Există mai multe medicamente care pot cauza probleme la testele de droguri, cum ar fi siropuri de tuse sau antialergice.
Medicamentele care prezintă risc pentru șoferi sunt marcate cu un triunghi echilateral alb, cu margini roșii și un semn de exclamare negru în centru.
Unele medicamente pentru diabet, antiemetice și antialergice pot da reacții fals-pozitive pentru amfetamine. Medicamentele antiinflamatorii și antivirale pot provoca rezultate fals-pozitive pentru cannabinoizi, iar antiinflamatoarele pot afecta testele pentru barbiturice.
De asemenea, multe medicamente antitusive utilizate pentru răceli și gripă conțin codeină, care poate influența testele rapide de droguri. Alte tratamente care pot duce la rezultate fals-pozitive includ antibioticele, antialergicele, antiepilepticele și vasodilatatoarele. Este esențial să citiți prospectul medicamentelor înainte de a conduce.
Consumul de ulei de cannabis sau produse cu cânepă poate genera un rezultat fals-pozitiv pentru cannabis. De asemenea, alimentele precum semințele de mac și băuturile tonice sau energizante pot afecta testele rapide de droguri.
Conform datelor de la Poliția rutieră, între 2021 și 2023, aproximativ 15-20% din probele biologice prelevate de la șoferii depistați pozitiv la testele de droguri au fost infirmate ulterior. Consiliul Superior de Medicină Legală explică că aceste diferențe apar deoarece testele rapide utilizate de poliție sunt doar teste de screening și nu de diagnostic, ceea ce necesită confirmare prin metode suplimentare de investigație.
De asemenea, există numeroase substanțe care nu sunt pe lista substanțelor interzise, dar care pot provoca reacții fals-pozitive la testele de droguri.
Astfel, șoferii trebuie să fie foarte atenți la medicamentele pe care le iau și să fie conștienți de riscul unor rezultate fals-pozitive la testele de droguri.
Sursa foto: Shutterstock