ß
Pe 25 iunie 2009, vestea că Michael Jackson a murit a șocat o lume întreagă. Artistul a suferit un infarct în casa lui din Los Angeles cu câteva zile înainte să înceapă turneul de întoarcere.
Gallery
Daily Mail a făcut filmul evenimentelor care au dus la tragedie. Jackson făcea rost de propofol, un anestezic puternic care se administrează intravenos, de la o prietenă apropiată, asistenta medicală Cherilyn Lee. Acesta folosea cu afecțiune cuvântul ”lapte” când se referea la propofol. ”Am nevoie de ceva care să mă ajute să dorm”. Jackson pretindea că medicii îl asiguraseră că ”este sigur atâta timp când este cineva care să mă monitorizeze și să mă trezească”.
Promoterul turneului AEG Live îl angajase pe Dr Conrad Murray să fie medicul personal al artistului, cu un salariu de 150.000 de dolari pe lună.
Pe 21 iunie, asistenta Lee primește un telefon panicat de la un angajat al lui Jackson, care îi spune că o parte a corpului artistului este caldă, iar cealaltă este rece. Lee crede că Jackson trebuie dus la spital, dar angajații decid să-l țină acasă. Dr Murray oprește pentru două nopți administrarea de propofol.
Pe 24 iunie, cu o zi înainte să moară, Jackson a participat la repetițiile pentru turneu și toți oamenii au remarcat că este bine-dispus. După ce a cântat piese precum Smooth Criminal', 'Wanna Be Startin' Somethin'' sau 'Billie Jean', a încheiat lucrul la miezul nopții. A mulțumit echipei și și-a îmbrățișat dansatorii înainte de a pleca spre casă.
Ajuns acasă, Jackson se plânge că e obosit, iar Dr Murray îi dă 10 mg de Valium, un medicament antianxietate. În acea noapte, îi mai administrează 2 mg de lorazepam, 2 mg de midazolam și alte 2 miligrame de lorazepam.
Dimineață, la 7.30, Jackson încă era trează, așa că Murray mai adaugă în perfuzie 2 mg de midazolam. La 10.40, Murray cedează rugăminților lui Michael și îi administrează o doză masivă de 25 mg de propofol. ”Doar fă-mă să adorm. Nu contează ce se întâmplă”. Doza se va dovedi a fi letală.
În jur de prânz, Murray observă că Jackson nu mai respiră. Panicat, îl sună pe asistentul personal al lui Jackson, Michael Williams, și îi lasă un mesaj: ”Sună-mă acum, sună-mă acum. Domnul Jackson a avut o reacție rea”.
Bodyguarul Alberto Alvarez intră în cameră pentru a-l găsi pe Jackson zăcând pe spate, cu brațele întinse, cu ochii și gura larg deschise. Nu respira. Murray începe să-l resusciteze și îi cere lui Alvarez să arunce fiolele goale de medicamente înainte de a suna la 911.
Copiii lui Jackson, Paris și Prince intră în dormitorul tatălui lor și încep să plângă. Sunt escortați afară de Alvarez.
În sfârșit, este chemată ambulanța, iar paramedicii nu pot găsi pulsul.
Paramedicii încearcă de două ori să-l resusciteze pe Jackson înainte să continue eforturile în ambulanță. Murray merge cu Jackson în ambulanță, dar nu le spune paramedilor că i-a administrat propofol.
După multiple încercări de resuscitare, care îl lasă pe Jackson cu coastele rupte, la 2.26 pm Michael Jackson este pronunțat decedat.
Foto: Getty