ß
Toată ţara, cu excepţia zonelor de litoral din Tulcea şi Constanţa, se află sâmbătă sub coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă. În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv.
Nou val de praf saharian deasupra României
Pe lângă aerul închis și caniculă, peste România vine și un val de praf saharian. O masă de praf saharian se va afla deasupra României de sâmbătă, de la prânz, până în a doua parte a zilei de luni, deplasându-se dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi în intervalele în care va ploua.
”În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României”, anunţă ANM.
Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică şi luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.
Din a doua parte a zilei de luni, aceasta se va îndepărta de ţară, precizează ANM.
Cât de periculos este prahul saharian
Specialiștii avertizează că praful saharian reprezintă un important factor alergen, iar calitatea aerului se poate degrada pentru câteva ore.Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice precum astmul, BPOC, bronşiectazii. Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spun medicii.